Jean Ilia. Foto: Åsa Sommarström

Järfällaläkare sänder om corona på arabiska

Järfällaläkaren Jean Ilias livesändningar på Facebook om corona på arabiska har tagit världen med storm. Nu har han nominerats till Min lokala hjälte för sitt engagemang kring att sprida kunskap om pandemin. – Det är viktigt att alla får information regelbundet och blir uppdaterade, säger han.

  • Publicerad 11:43, 11 maj 2020

Till vardags är Jean Ilia medicinskt ansvarig på Barkarby vårdcentral, och utöver det jobbar han 6-7 pass på närakuten i månaden. Men sedan coronapandemin slagit till har även fritiden fått offras för ännu mer jobb.

Bristfällig information

För många arabiskatalande har informationen om sjukdomen och smittspridningen varit bristfällig, varför Jean tidigt bestämde sig för att dra sitt strå till stacken.

– Jag har telefonen på mellan 19-22 varje kväll och svarar på frågor på messenger, whatsapp eller vanliga samtal. Jag försöker samla upp frågor och bekräfta de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger, berättar han.

Livesänder över hela världen

Som en konsekvens av alla frågor så livesänder han nu även frågestunder om corona, sändningar som når ut över hela världen.

– Jag har kontakt med människor från hela Norden, till Australien, USA och mellanöstern. Ja det är folk från hela världen som ställer frågor. I förrgår var jag även i direktsänd radio i Syrien, berättar han.

”Det känns bara skönt att hjälpa till”

Hur orkar du jobba så mycket?

– I den här tiden måste man ge 150, kanske 200 procent till och med. Det känns bara skönt att hjälpa till. Det är viktigt att alla får information regelbundet och blir uppdaterade.

Nu är du nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla – hur känns det?

– Härligt! Det känns roligt att man kan nå så många som verkligen uppskattar det man gör.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera