Inger nätverkar som vän – nomineras till Lidingöhjälte

I över 30 år har Inger Pålsson varit motorn i nätverket Vänverksamheten som lärt nyanlända att cykla, simma och komma in i svenska språket. För det nomineras hon till Mitt i:s utmärkelse Min lokala hjälte. – Människor är väldigt lika trots olika traditioner, vi har samma livsfrågor, säger hon.

  • Publicerad 12:04, 20 maj 2019

För den 76-åriga Lidingöbon Inger Pålsson är integration av nya medborgare inte någon ny fråga som poppat upp i samband med den stora migrationsvågen 2015.

Jag ser mig själv absolut inte som en hjälte

Inger Pålsson

Hon har jobbat praktiskt med integration på Lidingö sedan 1980-talet, då nätverket Vänverksamheten drog igång. Nätverkets idé är att träffa nyanlända över en fika för att de ska komma in i språket lättare.

De lär också, främst kvinnor, att cykla och simma.

– Det är så roligt när kvinnor som inte lärt sig att simma eller cykla berättar om vilken frihet de erövrat och vilken frihet det innebär säger hon.

Ingens fel var man föds

För Inger Pålsson är utgångspunkten att människor i grunden är lika, trots olika språk och kulturer.

– Det är inte vår förtjänst om vi blir födda här på Lidingö till ett tryggt liv och det är inte vårt fel om vi föds under svåra omständigheter. Lär man känna en människa och pratar med varandra så märker man att vi människor är väldigt lika trots olika traditioner. Vi har alla samma livsfrågor.

Språket är nyckeln

Därför, menar Inger är språket en nyckel till en bra integration. Och svenska språket med sina främmande ljud och skriftsätt, det får den som kommit ny till ön öva på träffarna på Mötesplats Tor eller i Högsätrahuset, där Vänverksamheten håller öppet hus.

Ibland handlar det om att få litet hjälp med SFI-läxorna och ibland bara om att prata och lära känna varandra litet mer.

– Så enkelt det är för oss att dela med oss av denna stora gåva som spåråket är, säger Inger Pålsson.

Rikedom att möta andra

Hon är glad och hedrad över att ha blivit nominerad till lokal hjälte.

– Jag ser mig själv absolut inte som en hjälte, det finns så mycket engagemang här och många som har stöttat oss, säger hon.

Men framförallt tycker hon att hon berikas mycket av möten med så många människor genom åren.

– Utan ömsesidiga möten blir det ingen integration. Det finns en sådan rikedom och sådana möjligheter när man får den insikten, säger hon.

Vem är din lokala hjälte?