”Ica-Jocke” i Kallhäll skänker svinnet till djuren

Han är Icahandlaren som vände stök i butiken till grillfester och skidresor med ungdomar, och som under brinnande sommartorka valde att skänka grönsaker till den lokala 4H-gården. Joakim Enerstrand är nästa Järfällaprofil att nomineras till Min lokala hjälte.

  • Publicerad 08:00, 21 apr 2019

När Joakim Enerstrand för knappt två år sedan tog över och blev Icahandlare i Kallhäll fick han höra att butiken haft problem med stök och stölder från ungdomar, delvis från den närliggande Källtorpsskolan.

– Butiken hade ganska dåligt rykte och bilden var att skolan var stökig. Så istället för att gå med på den bilden gick jag och pratade med skolan och frågade hur jag kan bidra till en förändring, säger Joakim Enerstrand.

Bidrog med personal till skolresa

Det blev starten på en lång rad samarbeten mellan Icabutiken och skolan. Sedan dess har Joakims butik bjudit ungdomarna på grillfest, arrangerat en e-sportsturnering och sponsrat med mat, dryck och personal till elevernas skidresa till Romme.

– Vårt motto är att vi inte bara vill sponsra, vi vill delta också. Inte bara åka dit med en låda chips och önska lycka till utan också vara med, säger Joakim Enerstrand.

Joakim ”Ica-Jocke” Enerstrand nominerad till Min lokala hjälte i Järfälla för sitt engagemang för ungdomarna och djuren i bygden. Ica Kallhäll.

Motorn bakom Joakim Enerstrands engegemang för lokalsamhället är viljan att ta ett brett samhällsansvar, säger han.

Ger svinnet till 4H-gården

Och listan på Joakims insatser i Kallhäll rymmer mer än bara insatser för trygghet och ungdomar. Under fjolårets sommartorka fick han en idé.

– Vi får ju grönsaker som blir lite tråkiga, som man kanske inte vill sälja. Så jag hörde av mig till 4H-gården och frågade om vi kunde göra något för deras djur. Det slutade med att vi skickade över en pall med morötter.

Och det har butiken fortsatt göra sedan dess.

– Jag har ett företag i Kallhälls centrum och då tycker jag att man som företagare ska blicka utanför de fyra väggarna. Göra en liten skillnad där man kan, säger Joakim Enerstrand.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera