Joakim Enerstrand, Icahandlare i Kallhäll, korades på lördagen till Min Lokala Hjälte vid en ceremoni i Jakobsbergs Centrum. Foto: Hanna Lilja

”Ica-Jocke” är Min lokala hjälte i Järfälla – för sitt engagemang

När stökiga ungdomar blev ett problem valde Icahandlaren Joakim Enerstrand i Kallhäll att inleda ett samarbete med deras skola. Och istället för konflikter blev det ett gemensamt engagemang för något positivt. Joakim är Min lokala hjälte i Järfälla 2019.

  • Publicerad 16:47, 21 sep 2019

– Det är otroligt hedersamt, bara att bli nominerad var jättestort. Det tyder på att folk ser att vi försöker, och att vi bidrar, säger ”Jocke”.

När han tog över Icabutiken i Kallhäll för två år sedan blev han upplyst om det fanns problem med stökiga ungdomar och även stölder i butiken, som delvis kunde kopplas till den närbelägna Källtorpskolan.

Sponsrade skidresa

Så han såg, tillsammans med skolan, till att det blev en förändring. Flera samarbeten inleddes och Joakims butik har bjudit ungdomarna på grillfest, arrangerat en e-sportturnering och sponsrat en skidresa till Romme bland annat.

För närvarande besöker han Källtorpskolan varje måndag och pratar med en klass i taget.

– Det är ett samtal om sådant som grupptryck och konsekvenser om man skulle snatta eller stjäla. Men också om att de är jättevälkomna att prata med mig om det är någonting, om de vill söka praktikplats till exempel. Jag tycker det är viktigt att de får ett ansikte på en lokal företagare.

Skänkte grönsaker till 4H-gården

Juryns motivering: ”Joakim är en lokal hjälte för att han med stort engagemang och tro på att alla kan bidra till ett bättre samhälle ger ungdomar ett meningsfullt sammanhang.”

Joakim har även engagerat sig för djuren i trakten. Under fjolårets sommartorka började han skicka grönsaker till den lokala 4H-gårdens djur, som hade brist på foder.

Min Lokala Hjälte koras i Jakobsbergs Centrum. Foto: Hanna Lilja

”Tänker på oss andra också”

Det är ingen tvekan om att ”Ica-Jocke” är populär. Vid prisutdelningen i Jakobsbergs centrum på lördagen fanns en smärre fanclub på plats.

– Vi ville inte missa det här, när det fanns en chans att Jocke skulle vinna. Han har inte butiken bara för egen vinnings skull, utan han tänker på alla oss andra också. Han har fått ner buset och fått unga att engagera sig i så mycket positiva saker, säger Kerstin Mörk från Kallhäll.

Finalisterna Joakim Enerstrand (vinnare), bröderna Erik och David Widman och Aiya Mohsen Ali. Foto: Hanna Lilja