– Jag blir varm om hjärtat, säger Christer Munthe, efter nomineringen. Foto: Chris Anderson

Husfar Munthe kan bli Min Lokala Hjälte

Christer Munthe, husfar på Österåkers gymnasium, har nominerats till Min lokala Roslagshjälte. Bland Christers egenskaper är att han sätter en ära i att försöka minnas namnen på skolans över femhundra elever.

  • Publicerad 16:33, 26 mar 2018

Hur känns det att ha blivit nominerad till Min lokala Roslagshjälte?

– Det låter väldigt bra! Jag blir varm om hjärtat att man tänker så om mig. Jag har mina husbarn där som jag kallar dem, och jag älskar dem för de gör så mycket för mitt liv. De är mitt liv.

Hur länge har du jobbat i Österåker?

– Jag kom till Sverige 1999, från Spanien där jag drivit hotell i trettio år. Min fru var från Baskien och gick bort och då ville jag inte stanna kvar. Så jag sålde hotellet.

Hur kom det sig att det blev ett jobb inom skolan?

– Min dröm var att bli lärare. Jag hade studerat till lärare så jag började på Röllingby gymnasium som legitimerad lärare i spanska och samhällskunskap. Sedan när vi flyttade skolan kom de på: ”du ska bli husfar, du passar utmärkt för det”. Så nu är jag det, plus att jag kan hoppa in och undervisa om någon blir sjuk.

Vad är din uppgift?

– Det är att finnas till för eleverna. De behöver en vuxen person som de känner bryr sig om dem. Det är min stora uppgift och det gör att det blir en lugn och bra stämning.

– Jag går runt går 20 000 steg i jobbet varje dag. Det är ett fantastiskt arbete! Och så kan jag i kraft av min ålder gå i kostym och slips. Jag vill ha fina kläder som jag trivs i.

Finns det någon du själv skulle vilja nominera till vardagshjälte?

– Mats Sladö. Han är den person som sedan hur många år som helst har hand om Filmstudion. Han ser till så att det kommer kultur till biografen Facklan i Åkersberga.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Roslagen lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteroslagen@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Roslagshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.