Hon vill att tjejerna ska få en självklar plats i Visättra

I nian startade hon ett fotbollslag för tjejer. I dag driver Disa Kurt, 27 år, föreningen Min syster, som ordnar fritidsaktiviteter för tjejer och icke-binära ungdomar i Visättra. Hon gör också podden ”Jag kan” och nomineras nu till Min lokala Huddingehjälte.

  • Publicerad 05:00, 19 maj 2019

– Under min uppväxt i Visättra saknade jag en plats för endast tjejer och icke-binära ungdomar. Killarna tog oftast över fritidsgården, säger Disa Kurt.

Genom föreningen Min syster får Disa Kurt utlopp för sin vilja att ge tjejer och icke-binära en självklar plats där de kan få känna att framtidsdrömmar kan bli verklighet.

I nomineringen till Min lokala hjälte står det att ”Min syster bygger positiva nätverk i ett område som är socioekonomiskt svagt och har utmaningar kring trygghet.”

Min önskan är de en dag kan se upp till varandra

Disa Kurt

Rent konkret ordnar föreningen fritidsgårdskvällar i Flemingsberg. Föreningen har också ordnat en workshop i retorik, inspirationsföreläsningar, en danskurs, kampsport och en talkshow.

– Det som driver mig är min vilja till förändring. Min syster har en enorm betydelse för ungdomarna. De ser upp till mig och min önskan är de en dag kan se upp till varandra och pusha varandra att bli framgångsrika personer. Många har frågat mig hur man startar en podd och en förening.

Hemliga framtidsplaner

Disa Kurt har även podden ”Jag kan” och jobbar till vardags med att hjälpa ensamkommande flyktingungdomar i Stockholms stad att få ett jobb. Nyligen ordnade hon ett event på Tele2 Arena för cirka 200 ensamkommande.

I höstas fick Disa Kurt Huddinge kommuns demokratipris. Hon har flera planer för framtiden.

– Det finns ett projekt tillsammans med en annan förening som jag tror kommer att göra en stor förändring för området Flemingsberg och Visättra. Kan inte säga mer än så än.

Vem är din lokala hjälte?