Faduma Mohamed är årets lokala hjälte. Foto: Stefan Källstigen

Hon uppfyller barns önskan – är Min lokala hjälte 2020

Faduma Mohamed, 31, tog hem det – hon är Min lokala söderortshjälte 2020. – Nu är drömmen att göra detta på heltid, säger Faduma.

  • Publicerad 05:05, 22 sep 2020

Ett 30-tal personer hade samlats mitt i Skärholmen centrum i onsdags. Mellan hurraropen och jublen stannade nyfikna till. Vad försiggick?

Snart förstod de. Där i mitten stod Faduma Mohamed, 31 – årets vinnare av Mitt i:s Min lokala söderortshjälte.

Det var varma känslor inne i Skärholmen centrum när Faduma Mohamed tog emot priset. Bland de som hade kommit fanns många familjemedlemmar och vänner. De var alla eniga – rätt person vann. Foto: Stefan Källstigen

Faduma förverkligar barn och ungdomars önskedrömmar genom sin förening Unga själar.

De ordnar allt från biohelger och utflykter till danceworkshops och att betala föreningsavgifter till familjer som inte har råd.

– Många unga över hela Stockholm är sysslolösa. Där brinner jag för att hjälpa till, sade Faduma under segerfikat.

”Det betyder jättemycket”

Den gula huvudbonaden matchade vinnarblommorna. Faduma hade nära till tårarna.

– Bara att vara nominerad var jättestort – och så vinner man. Det betyder jättemycket, sade hon.

Faduma Mohamed grattas som Min lokala söderortshjälte av centrumchefen Maisoun El Abid Barakat och Mitt i:s Agneta Ljungman. Sin förening grundade Faduma 2016. Foto: Stefan Källstigen

Unga själar verkar över hela Stockholm och de som behöver hjälp når dem vi deras hemsida och sociala medier. Till sin hjälp har Faduma unga volontärer.

– Främst är det unga på södra sidan som vi hjälpt hittills – totalt har vi kunnat uppfylla uppemot 80 önskningar, säger hon.

En stiftelse stöttar

En stiftelse hjälper till med ekonomiskt stöd. Faduma hoppas kunna hjälpa till på heltid.

– Jag hade gärna inlett läxhjälp till exempel, så nu hoppas jag på stöd från kommunen och stadsdelarna också.

Skärholmen centrum har i flera år stöttat Mitt i:s Min lokala hjälte.

– Vi kan området bra sedan länge och tycker det är väldigt viktigt att lyfta de som gör Skärholmen bättre, säger centrumchefen Maisoun El Abid Barakat.

Juryns motivering:

”Faduma är en lokal hjälte för att hon med stort engagemang och hjärta ger barn och unga ungdomar ett meningsfullt sammanhang oavsett ekonomiska förutsättningar.”

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Visa merVisa mindre