Hon stöttar andra föräldrar efter cancerbeskedet

När 3-årige Sebastian fick leukemi som 1,5-åring förändrades allt. Nu vill Ellinor Stattin hjälpa andra föräldrar som också kämpar mot barncancer. – Det är mitt sätt att ge tillbaka, säger hon.

  • Publicerad 07:00, 10 mar 2019

Sebastian hann bli drygt 1,5 år när han fick diagnosen leukemi. Det var hösten 2017, på Ellinor Stattins 35-årsdag, som familjen tog emot beskedet som skulle förändra deras liv för alltid.

Efter beskedet var familjen på sjukhuset oavbrutet i några månader, och de blev beroende av hjälp och stöttning utifrån.

”Mitt sätt att ge tillbaka”

Under de svåraste perioderna hjälpte släkt och vänner till att handla mat och städa. En kompis till familjen samlade in pengar till en tvättmaskin, vilket underlättade när Sebastian kräktes regelbundet av den tuffa behandlingen.

Nu vill Ellinor Stattin, som bor i Norra Djurgårdsstaden, göra samma sak till andra som också kämpar mot barncancer. För sin instats är hon därför nominerad till Min lokala Östermalmshjälte.

– Det är mitt sätt att ge tillbaka, alla har ju inte det stödet vi fick, säger hon.

Startade Ajabajacancer

I fjol startade Ellinor Stattin föreningen Ajabajacancer tillsammans med Tove Jansson, vars dotter är färdigbehandlad för cancer.

Namnet och hashtaggen #Ajabajacancer är en mer barnvänlig version av uppmärksammade #Fuckcancer.

Foto: Christian Lärk

Föreningen pärlar armband, tar emot donationer och ordnar evenemang. För pengarna köps presentkort på exempelvis mat, som ges ut till föräldrar med cancersjuka barn.

– Eftersom många vabbar under lång tid kan det bli svårt med ekonomin, därför är pengar till mat efterfrågat, förklarar hon.

Ellinor Stattin, nominerad till Min lokala Östermalmshjälte. Foto: Christian Lärk.

Föreningen fungerar också som ett nätverk, eftersom många föräldrar till cancersjuka barn känner sig ensamma har föreningen utvecklat ett forum.

Ellinor Stattin lägger flera timmar om dagen på att hålla igång föreningen. Allt arbete är ideellt och hon har flera planer på hur föreningen ska utvecklas.

Uppmaningen: ”Våga prata”

Ellinor Stattins uppmaning till de som vill hjälpa en anhörig förälder är att våga prata och fråga.

– Respektera varandras gränser, men våga prata. Fråga och erbjud konkret hjälp flera gånger.

Sebastian är nu tre år gammal. Han har fortfarande leukemi, men har gått igenom den tyngsta delen av behandlingen.

Fakta

Det här är Ajabajacancer

  • Startades 2018 av Ellinor Stattin och Tove Jansson, vars dotter är färdigbehandlad för leukemi. Katties Brunberg är föreningens generalsekreterare.
  • Får pengar genom donationer och pärlade Ajabajacancer-armband.
  • Allt arbete görs ideellt.
  • Har flera ambassadörer: Joakim Thelin, hockeyspelare IK Oskarshamn, Jesper Bratt, hockeyspelare i NHL-laget New Jersey Devils och Linus Ullmark, hockeymålvakt i NHL-laget Buffalo Sabres.

Målsättningar:

  • Skapa plattformar för vuxna och barn där de kan dela med sig av tankar och känslor.
  • Underlätta sjukhusvistelser med basala behov.
  • Underlätta vardagen för familjerna.
  • Alla barn ska överleva. För att vi någon gång ska få leva i en värld där inget barn drabbas av cancer, för att de som fortfarande drabbas ska överleva, behöver forskningen fortsätta framåt. Därför går en del av intäkterna till föreningen går till Barncancerfonden.
Källa: ajabajacancer.se
Visa merVisa mindre

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: