Caroline Lindau Foto: Alexander Jacobsson

Hon hjälper unga hitta en meningsfull fritid

Med insamlade pjäxor, skidor, fotbollsskor och hjälmar ger Caroline Lindau unga en chans att idrotta oavsett storlek på familjens plånbok. – Hela idén är född ur tanken ”vad är en meningsfull fritid för dig?”, säger hon

  • Publicerad 19:00, 12 feb 2018

Att få ägna sig åt sitt favoritintresse har en stor påverkan på en ung människas välmående och framtid. Det har Caroline Lindau bevittnat efter att ha jobbat med ungdomar i många år. Därför startade hon och hennes man Fritidshjälpen.

Hur kom ni på idén att låna ut saker?

–  Vi frågade personer som hade hamnat snett i livet vad som hade gjort skillnad för dem. De flesta svarade att det skulle ha varit att fortsätta med sin fritidsaktivitet/intresse men mamma och pappa hade av olika orsaker inte råd.

I december 2013 arrangerade de den första insamlingen av sportprylar. Sedan dess har samarbetet växt med företag och föreningar. Det har bidragit till att barn och unga i familjer med ansträngd ekomini har kunnat vända sig hit för att få hjälp.

Varför finns det ett behov av Fritidshjälpens insats?

– För att en del individer tvingas till att plötsligt sluta med sina fritidsaktiviteter, vilket kunde ha undvikts om man hade haft råd till ett par nya fotbollsskor eller betala en medlemsavgift.

Var kommer din drivkraft ifrån?

– Jag har alltid velat hitta ett sätt som motverkar att barn hamnar i riskzoner, destruktiva beteenden eller i utanförskap. Intresset för att skapa förändring väcktes redan som 6-åring då mina föräldrar jobbade som jourhem.

Caroline Lindau startade Fritidshjälpen 2013 för att ge unga en chans att hålla på med sina fritidsaktiviteter. Foto: Alexander Jacobsson

Vad får dig att vilja fortsätta i ditt arbete?

– Att se hur det positiva byta ut det negativa. Har man sett vilken skillnad det gör för individer och den glädjen som uppstår i ögonen när hen får en klubba man inte hade kunnat skaffa. Då vet man att det man gör har en stor betydelse.

Känner du någon att nominera?

– Philip Lundberg. En otroligt engagerad tränare i Vallentuna IBK.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vallentuna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevallentuna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vallentunahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.