Hjälten Maria fortsätter arbeta för gemenskap i Järfälla

Maria Petersson såg ett behov av att skapa en mötesplats för barnfamiljer i området. Hon startade därför initiativet Buskul som erbjuder aktiviteter tillgängliga för alla. För sitt engagemang blev hon Årets Järfällahjälte 2018.  Vem vill du se som hjälte i Järfälla i år?

  • Publicerad 05:07, 23 feb 2020

Lokaltidningen Mitt i:s initiativ Min lokala hjälte lyfter fram människor som gör gott, inspirerar andra och bidrar till att skapa en positiv känsla i området där de bor. 

Den som vann i Järfälla för två år sedan är Maria Petersson. Hon driver Buskul, en mötesplats för barnfamiljer i området.

– Det har gått som förväntat. Det finns ett behov av att ses och göra saker tillsammans med sina barn och andra familjer. Barkarby växer så det är inte så konstigt att många söker sig till oss, säger Maria Petersson. 

Kyrkan tar över

Buskul drivs ideellt och öppettiderna har minskat något sedan starten eftersom andra saker kommit emellan. Framöver är tanken att kyrkan ska driva Buskul medan de som är engagerade ideellt ska hjälpa till i stället för att hålla i det. 

– Det tycker vi är bra eftersom Buskul inte blir personberoende utan kan fortsätta leva kvar, säger Maria Petersson. 

Barnen bestämmer

Det vinnande konceptet för Buskul är enligt Maria Petersson att barnen får bestämma aktiviteterna. 

– Tro det eller ej, oftast är det enkla saker som inte kostar så mycket som de vill göra, till exempel käpphästlek. Det viktigaste är att skapa en plats för kreativitet och fantasi, det behöver inte bli så uppstyrt alltid, säger hon. 

Samtalsstöd och massageterapi

I dag driver Maria Petersson eget företag där hon erbjuder samtalsstöd och massageterapi. Hon har många idéer på fler ideella initiativ men har fullt upp med jobb, familjeliv och såklart Buskul.

– Det är viktigt för mig att det blir en bra överlämning av Buskul, så mycket fokus ligger där just nu, säger Maria Petersson. 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera