Sarya, Zaki, Mohammed och Abdullah har fått plats i Norrtulls SK. Foto: Anna Z Ek

Här är klubben som ger plats åt alla

När 90 barnfamiljer flyttade in till Vasastan ställdes stadsdelen inför nya utmaningar. Johan Brodin och Norrtulls SK såg möjligheter – och öppnade upp verksamheten för nyanlända barn och unga. – Responsen har varit fantastisk, säger Johan Brodin.

  • Publicerad 19:00, 12 feb 2018

Fotbollsträningen drar snart igång på Bellevue bollplan. Sarya, 10, är extra peppad. Under dagen har han fått nya fotbollsskor av Norrtulls SK.

Gåvan kommer från klubbens egna medlemmar, som under våren deltagit i en insamling för att hjälpa nyanlända barn att delta i träningen.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang, säger Johan Brodin, kanslichef i Norrtulls SK.

Sarya, 10, testar sina nya fotbollsskor. Sedan några veckor tillbaka är han en del av Norrtull SK:s integrationsprojekt. Foto: Anna Z Ek

Höll i informationsträffar

När 90 barnfamiljer flyttade till Vasastan förra året bestämde sig Johan Brodin och Norrtulls SK för att engagera sig.

– Vi förstod att det flyttat hit många familjer på kort tid och insåg att vi behövde börja organisera oss. Vi ville göra det möjligt för alla att delta, säger han.

Tillsammans med de andra i klubben delade han ut broschyrer och anordnade informationsträffar. Föreningarna Goda Grannar och Hej Främling bidrog med tolk och Norrtulls SK inledde en insamling av träningskläder och skor. Responsen blev överväldigande.

– Vi fick så oerhört mycket positiva reaktioner, från både barn och föräldrar. Alla var så peppade på att sätta igång. Vårt mål var 20 nya medlemmar men redan nu är vi uppe i 30, säger Johan Brodin.

Sarya, Zaki, Mohammed och Abdullah har fått plats i Norrtulls SK. Foto: Anna Z Ek

Billigare träning

Projektet krävde finansiering, så Johan Brodin och NSK sökte sig till andra engagerade i stadsdelen. Till slut kom hjälpen från Stiftelsen Adolf Fredriks barnhem.

Nu kan klubben erbjuda träning i innebandy, bordtennis, handboll och fotboll till subventionerade priser.

– Det är lätt att spela fotboll, men alla har inte utrustningen som krävs. Därför känns det roligt att kunna erbjuda fler att vara med. Det är det det handlar om i slutändan, att alla som vill ska kunna spela och ha kul.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasastan@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vasastadshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.