Här är alla era Järvahjältar – hittills

I Järva kryllar det av hjältar som försöker göra skillnad. I sex månader har Mitt i lyft Järvas hjältar och tipsen från er läsare om vilka ni vill se som hjältar fortsätter att rulla in.

  • Publicerad 10:21, 12 jun 2017

Chaima Hakam ryckte in när polisen inte gjorde det. Imenella Mohamed dansar för orten och har arrangerat dans för unga. Zahra Abdulla utvecklar appar för att hitta allergivänliga zoner och Mohamed Hagi Farah tröttnar aldrig på att fortsätta samla in namnunderskrifter och försöka göra Järvabornas röster hörda.

De har kallats goda krafter, eldsjälar och frivilliga. Vi kallar dem Järvahjältar.

I sex månader har har Mitt i lyft  Järvas vardagshjältar – personer som gör skillnad i Järva, kämpar för något, och på ett positivt sätt försöker påverka i orten.

Mitt i lyft fram dem för att visa att det finns så många sidor av Järva och det är ni läsare som tipsat oss om vilka ni ser som hjältar.

”Har betytt mycket att bli Järvahjälte”

Zahra Abdulla, 20, från Rinkeby var en av de första Järvahjältarna som uppmärksammades i serien. För henne har det spelat en stor roll.

– Jag fick medverka under politikerveckan i Järva och agera som lokal ungdomsambassadör. Sedan dess har det varit en snöbollseffekt. Jag har agerat som mentor till unga Järvabor som läst artiklarna och som delar samma intressen som mig, säger hon.

En annan hjälte, Sixtio Soto, bildade ett fotbollslag för ensamkommande flyktingbarn. Efter att han uppmärksammades som Järvahjälte fick han ett stipendium från Erikshjälpen på 5000 kronor, sedan ytterligare 5000 kronor från en anonym välgörare för att hans jobb som hjälte.

– För mig har det betytt jättemycket att bli uppmärksammade som Järvahjälte, det är många som nu vill hjälpa till och engagera sig i det jag gör. Flera känner nu igen mig på gatan och vill prata om mitt arbete.

– Jag tycker att det är bra att Mitt i inte bara väljer en hjälte utan lyfter fram flera som hjältar. Det behövs i området och det är ett fint initiativ.

De flesta av hjältarna arbetar ideellt.

– Vi som arbetar med ungdomar och goda krafter i området kan behöva lite hjälp ibland att kommunicera ut vad vi egentligen gör för våra unga.

Gemensamt för hjältarna är att det ofta är förebilder i området.

– Förebilder är behövs. Det är viktigt att det alltid finns någon som kan visa att det finns flera vägar att gå, säger Liban Abdule, från Tensta, som förra året tog hem titeln som Ortens bästa poet.

En annan röda tråd som går igen bland hjältarna, även om de arbetar med helt olika aktiviteter, som odling, dans, poesi och fritidsledare, så arbetar de på ett eller annat sätt för att boende i Järva ska ta tillbaka tolkningsföreträdet över det som händer i området.

– Om inte vi själva, som bor här, tar saken i egna händer, vem ska då göra det?  Det känns löjligt att vänta på en hjälpande hand utifrån, säger Imenella Mohamed, dansare från Rinkeby.

Järvahjälten Mohamed Hagi Farah är medborgarvärd och lokalprofil, alltid med en bunt papper under armen. Ny namnunderskrifter ska samlas in och ny förslag till politiker ska uppmärksammas.

– Det viktigaste är att människor här ser att de faktiskt kan påverka, att deras röster räknas. Då kommer de inte backa. Man får inte tappa hoppet.

Mohammed Hagi Farah
Foto: Pekka Pääkkö

Macarena De la Cerda och Ilyas Hassan är de två senaste hjältarna i Mitt i.s serie. De kämpar i motvind, men hela Järva backar upp dem när de skapar opinon mot våldet, genom nätverket Förorten mot våld. De känner sedan tidigare till serien Järvahjältar.

– Serien är ett bra initiativ att Mitt i visar att ni ser det vi i orten gör. Det lyfter också upp en själv, när man får höra att folk har tipsat om just vårt arbete och ser upp till en som en hjälte.

Vem vill du se som Järvahjälte? Fortsätt tipsa oss.