”Handlar om ren medmänsklighet”

–Josefin Wahlberg Vannérus brinner för att hjälpa ensamkommande att komma in i samhället. Som engagerad integrationssamordnare i Össeby församling har Mitt i:s läsare nominerat henne till vår nästa lokala hjälte.

  • Publicerad 05:00, 17 mar 2018

Varför är det viktigt för dig att hjälpa ensamkommande ungdomar?

För mig handlar det om ren medmänsklighet. Om mina barn skulle tvingas fly ensamma till ett annat land, då hoppas jag att de möter en vuxen som tar sig lite tid med dem.

 Vad väckte ditt engagemang? 

 – Jag hade turen att tidigt besöka Stångberga som var det första boendet för ensamkommande i Vallentuna. Då var det inte en fråga ”om”, utan vad jag kunde jag göra. Ganska snabbt hade vi utvecklat en verksamhet för dessa ungdomar genom bidrag från Stockholms stift, men jag har också ett personligt engagemang och är fadder till fyra killar som jag träffar regelbundet.

 Kan du berätta om en händelse som berört dig i ditt arbete?

 – När vi skulle åka på skidresa la jag ut en enkel fråga på Facebook om det fanns folk som kunde tänka sig att låna ut skidutrustning. Jag fick så otroligt många svar från personer som ville hjälpa till. Det var ett tecken på att invånare i Vallentuna är generösa, och det värmer verkligen.

 Vem skulle du vilja nominera som din lokala hjälte?

– Alla som låter en bostadslös ungdom flytta in, genom frivilliga fadderhem. Det är de som är de riktiga hjältarna!

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vallentuna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevallentuna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vallentunahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.