Viktor Adolphson, mer känd som YB Södermalm. Foto: Pekka Pääkkö

Han ger en inblick i polisens tuffa vardag på Söder

Han är främst känd som personen bakom Twitterkontot YB Södermalm och varje dag kommunicerar han ut information om Södermalmspolisen arbete och vardag. Nu är Viktor Adolphson nominerad till Min lokala Söderhjälte.

  • Publicerad 14:00, 12 apr 2020

Med över 160 000 följare på Twitter har Viktor Adolphson blivit en ordentlig söderprofil, men även ett igenkänt ansikte på riksnivå.

Genom sin närvaro på sociala medier har han gett utomstående en inblick bakom kulisserna i polisens vardag.

Dagligen informerar han en stor skara människor om bland annat rådande brottstrender och vad som händer i deras närområde.

– Jag ser det jag gör som en service – att förmedla vad vi gör. En inblick i i polisarbetet, bortom det dramatiska, in i även det lilla, säger han.

Tog över från tidigare chef

Viktor Adolphson har roddat Twitterkontot vid sidan av sitt övriga polisarbete sedan 2012.

Innan dess var det hans dåvarande chef som skötte twittrandet. När chefen fick nytt jobb tog Viktor och en kollega över. De senaste åren har han själv ansvar.

– Min gamla chef tyckte polisen ska finnas på sociala medier för det är där folket är, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att ge och få information. Jag får även mycket stötting internt. Cheferna anser att det är viktigt att jag håller på med det.

Alltid någon som blir sur

Att både vara verksam polis och ”kändis” har inte inneburit några större svårigheter än så länge, menar han.

– Eftersom jag är lätt att få tag på så har det blivit att jag stundtals får uttala mig om saker andra poliser har bättre insikt i eller personligen varit med om.

Hur väljer du vad ska skriva om?

– Jag censurerar bort en hel del. Det är mycket tragiskt i vårt jobb. Jag väljer ofta att inte skriva om tragiska saker som jag anser att det inte finns något värde att berätta om. Jag försöker lyfta fram bra grejer. Det känns viktigt att inte bara mala elände.