De flesta av veckans dagar är Vojo Kraljevic på plats i träningslokalen. Foto: Åsa Sommarström

Han fightas för familjär och framgångsrik förening

Han har byggt upp Solna Shotokan Karate Klubb – en av Stockholms mest framgångsrika karateklubbar. Men i föreningen är resultaten långt ifrån det viktigaste. – Alla som kommer hit ska känna att vi är som en familj, säger Vojo Kraljevic, som nu nomineras till Min lokala Solnahjälte.

  • Publicerad 10:50, 18 maj 2019

– Måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag. Plus alla tävlingar. Varje dag minst två och en halv timme.

Karatetränaren Vojo Kraljevic, 56, räknar upp de dagar i veckan han ägnar åt att vara i träningslokalen på Ankdammsgatan i Solna och på tävlingar runt om i landet. Snart 20 år har gått sedan han grundade Solna Shotokan Karate Klubb – Stockholms mest framgångsrika ungdomsförening inom karate. Vojo Kraljevics iver och entusiasm är fortfarande lika stor att lära barn och unga sporten han själv har hållit på med i över 40 år.

– Karate är en komplett sport där man tränar hela kroppen, minnet och koncentrationen. Man lär sig att lita på sig själv, man tävlar individuellt och det går inte att förlita sig på någon annan. Att se barnen utvecklas både som idrottare och människor ger ett slags kvitto på att jag är på rätt spår.

Vojo Kraljevic, hängiven tränare i Solna Shotokan karateklubb.

Det är också viktigt med tydliga regler för ledare och deltagare, då blir det mycket enklare för alla.

Vojo Kraljevic

Genom åren har han hunnit träna runt 400 barn och ungdomar i Solna. Alla ideella timmar och hans nolltolerans mot diskriminering och utfrysning gör att han nomineras till Min lokala Solnahjälte.

– Alla som kommer till träningslokalen ska känna att det är roligt och att vi är som en familj som ställer upp för varandra, det är extremt viktigt. Men det är också viktigt med tydliga regler för ledare och deltagare, då blir det mycket enklare för alla. Om det dyker upp problem så pratar vi om det direkt med barnen och föräldrarna och försöker lösa det, säger Vojo Kraljevic.

Resa till Göteborg

Klubben 110 aktiva medlemmar, varav 50 tillhör de som tävlar. Den 24 maj åker Vojo Kraljevic med en grupp till Göteborg för en tävlingshelg. Men först väntar fler vanliga träningspass.

– I kväll är det en grupp som ska ha fysträning och fighting, säger han.

Vem är din lokala hjälte?