"Jag har nog velat försvara Hjorthagen lite", säger Mats Rehn. Foto: Åsa Sommaström

Han brinner för att sprida Hjorthagens arv

Han har varit ordförande i Värtans IK sedan 1967 (!) och har med frun Gunilla skrivit flera böcker och pjäser om Hjorthagen. Mats Rehn brinner för att hålla stadsdelens historia levande. Nu är han nominerad som en av Östermalms lokala hjältar.

  • Publicerad 10:07, 15 mar 2018

Mats Rehn föddes 1943 och kom till Hjorthagen för första gången som femåring. Sedan 1975 har han bott i stadsdelen och hållit Hjorthagsfanan högt.

Under åren har han bland annat skrivit flera böcker om stadsdelen, många av dem tillsammans med frun Gunilla Giertta Rehn. Paret har också skrivit fyra pjäser om Hjorthagen – Lyckan bor i Abessinien spelas i mars på Folkulturcentrum.

Mats har dessutom varit ordförande i föreningen Värtans IK sedan i över femtio år.

Vad är det med Hjorthagen som är så speciellt för dig?

– Alla tycker väl om sin hembygd, och så är det för mig också. Och Hjorthagen har ibland blivit sett över axeln eftersom miljön är lite bufflig och alla föroreningar från verken. Det skapade en bild av att Hjorthagen var lite sämre, så jag har nog velat försvara det lite också.

Vad betyder Värtans IK för dig?

– Det är något som jag satsat väldigt mycket på. Vi vill att folk ska veta att Värtan är en central spelare här. Vi har arrangerat Valborgsfirande i hur många år som helst och ordnar julgransplundring. Vi försöker göra vårt för att samhället ska bli lite trevligare och vänligare.

– Jag var bara 24 år när jag blev ordförande på ett stormigt årsmöte. De äldre visste inte vem jag var och jag var kanske lite tuppig och borde inte tagit en sådan fajt. Men jag och den gamla ordförande var goda vänner och hade kärleken till klubben. Det viktigaste för mig var att satsa på ungdomsverksamheten och att ge ut en klubbtidning som vi fortfarande delar ut till alla hushåll i Hjorthagen.

Mats Rehn och Gunilla Giertta Rehn vid köksbordet på Nimrodsgatan.

Är det extra viktigt för dig att föra Hjorthagens historia vidare när Norra Djurgårdsstaden byggs?

– Det är väldigt viktigt för det är två samhällshalvor som har geografiska hinder mellan, sig just nu när de river gasklockan och har stängt av den nya cykel- och gångbanan. Vi har skrivit boken ”Hjorthagen och runtomkring” som många bostadsbolag hade som present till de som flyttade in. Det ger en förankring till de som kanske inte hajat var de hamnat. Jag vill att de ska känna sig som Hjorthagsbor, för det är de ju faktiskt.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Östermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteostermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Östermalmshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Fakta

Mats böcker och pjäser om Hjorthagen

Boken om Värtan (tillsammans med Leif Norrman) 1974, ny utvidgad upplaga 1994

Kraften från Värtan (Värtaverkets 90-årsbok) 1993

Värtaverkets hundraårsbok 2003 

Gasverksvillan (tillsammans med Gunilla Giertta Rehn pjäs) 2009

Hjorthagsprästen (pjäs  tillsammans med Gunilla Giertta Rehn ) 2011

Hjorthagen och runtomkring (2011)

Hjorthagsprästen (tillsammans med Gunilla Giertta Rehn; roman) 2014

Född i Hjorthagen (tillsammans med Gunilla Giertta Rehn, roman)  2015

Lyckan bor i Abessinien (pjäs tillsammans med Gunilla Giertta Rehn) 2018

Visa merVisa mindre