Håkon Nordstorm Foto: Åsa Sommarström

Håkon skramlar till sopplunchen varje dag året om

I ur och skur, varje dag, året om, samlar Håkon Nordstorm in pengar till Centrumkyrkans soppluncher. Det har han gjort i åtta år. För sitt engagemang är han nu nominerad till Min lokala Sundbybergshjälte 2019.

  • Publicerad 05:09, 24 feb 2019

Oftast ser man Håkon Nordstorm utanför Konditori Princess eller Hemköp på Sturegatan. Alltid med en informationsskylt om Centrumkyrkans lördags-soppluncher och om måndagarnas smörgås-och kaffe-träff.

Varje dag, året om, åtta år på raken har han samlat in pengar till Centrumkyrkans soppluncher och hjälpverksamhet för hemlösa och utsatta.

– När jag började kunde jag samla in 8000 kronor på fyra dagar, berättar han.

I dag har bidragen minskat lite. Men Håkon hänger i.

– Jag är trogen och är ute i alla fall någon timme varje dag året om, berättar han.

Håkon Nordstorm är ute minst en timme per dag, året om för att samla in pengar till Centrumkyrkans sociala verksamhet. Foto: Åsa Sommarström.

100 personer kommer varje lördag

Håkon är även vaktmästare i kyrkan och hjälper till med både soppluncherna och den garderob med skänkta kläder som behövande kan hämta kläder ur.

– Det kommer långt över 100 personer till våra soppluncher varje vecka. Och 40-50 hämtar nya kläder, byter underkläder och kan få en varm jacka. Kyrkan är väldigt viktig för många som har det svårt. En del har farit väldigt illa i livet eller känner sig inte hemma i Sverige, säger Håkon.

För många har jag blivit ett rundningsmärke här på gatan, och de stannar ofta och pratar en stund

Håkon Nordstorm

Vad betyder det här engagemanget för dig?

– En hel del. För många har jag blivit ett rundningsmärke här på gatan, och de stannar ofta och pratar en stund. Att samla in pengar är inte det viktigaste, utan att kunna sprida information om det kyrkan gör. Det känns viktigt att kunna göra något för andra.

Håkon har även blivit en lokal guide. På 30 minuter får han lotsa förbipasserande rätt till både Försäkringskassan och berätta hur och var man kan lämna in kläder till kyrkan.

Centrumkyrkan håller öppet för kaffe och smörgås, måndagar 10-12 och soppluncher, lördagar 10-13. Varannan lördag är det klädutdelning.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36