Att passen hålls på Tor är viktigt för Rose-Marie. "Att vi kan ha gympan där vi bor är viktigt. Många här har värk och besvär och behöver". Foto: Stefan Källstigen

Gympaledaren som har ett soligt leende över till alla

Rose-Marie Grönlunds soliga leende och rörelseglädje smittar värre än värsta supervirus. 85 år gammal leder hon träningspass för seniorer flera gånger i veckan – helt ideellt. För den insatsen vill hennes elever att hon utses till Lidingös lokala hjälte.

  • Publicerad 05:02, 11 feb 2020

– Ska du inte ta dig en smörgås i alla fall? Rose-Marie Grönlund ler soligt och småpratar med alla som går förbi hennes bord i kafeterian på Mötesplats Tor.

Tre gånger i veckan håller hon gympapass för äldre på här.

Testunden i pausen mellan den tuffare cirkelträningen och den mjuka qigongen är lika viktig som själva gympan.

– När någon kommer hit istället för att sitta ensam hemma, då känner jag att vi faktiskt gör en god gärning, säger hon.

65 år som motionsledare

Det är ett drygt arbete att leda en populär aktivitet med lektionsplanering, musikval, fikafix och kånkande av utrustning. När Mitt i kommer och träffar Rose Marie deltar runt 30 personer.

Men Rose-Marie är knappast någon novis.

– I 65 år har jag varit motionsledare säger hon.

Det började redan i skolan när hon gick på högre allmänna läroverket på Lidingö och ledde frivillig gymnastiken för realskolan.

Ledde gympa på Sturebadet

Hon fick gå en kurs på idrottsfolkhögskolan Lillsved. Sedan dröjde det inte länge förrän telefonen ringde hemma hos Rose-Marie. Det var Sturebadet. De ville att hon skulle leda gymnastikpass för damer.

– De hade inte musik som idag, utan en dam satt och spelade piano.

Men hjärtat hade hon ändå i den ideella gymnastiken.

– Nyligen berättade en kvinna att hon inte skulle ha råd att komma på nästa pass – för att hon inte hade råd med bussbiljetten. Då är det tur att det här inte kostar ett öre, säger hon.

Föräldrar till gamla elever är med

Fram till år 2000 ledde hon gympapass på Bosön.

I samband med att hon gick i pension från jobbet som lågstadielärare fokuserade hon på pensionärer. Fortfarande är många av hennes gympadeltagare föräldrar till elever hon haft.

I seniorqigong, som bygger på en kinesisk tradition där kropp och själ hör ihop, går man igenom kroppen från fötterna ända upp till huvudet. Man mjukar upp sig, andas och samlar energi från världsalltet och från varandra. Varje gång läser någon ett visdomsord.

– Att Tim fick fröken Grönlund var det bästa som hänt, säger en kvinna över sin kaffekopp.

Nu är Tim över 50 år.

Trots allt jobb tycker Rose-Marie att hon får mycket tillbaka.

– Jag får så mycket kärlek och vänskap och många kramar, säger hon.

Fakta

Så säger gympaeleverna som nominerat Rose Marie

”Vi blir gladare, rörligare, lugnare och ”socialare” (kaffestund efter aktiviteterna. Detta välordnade och inspirerande arbete är för många på Tor enda praktiska möjligheten att aktivera sig.

Friskvård i bästa bemärkelse och avlastar vårdcentraler från stela och deppiga seniorer!”

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera