Margit Tiberg, 94, njuter av höstsolen i trädgården på Malungsvägen. Foto: Christian Lärk

Grattis Margit, du är en hjälte!

94-åriga Margit Tibergs kamp mot skräpet i Viby gör att hon nu har utsetts till lokal hjälte i Sollentuna. – Det känns väldigt fint, såklart. Men att jag plockar tycker jag egentligen inte är att vara en hjälte, säger hon om utmärkelsen.

  • Publicerad 05:01, 22 sep 2020

Ser hon skräp på marken stör hon sig på det. Och trots två höftproteser och smärtor i ryggen ser man henne ta sig runt i Viby och plocka godispapper och burkar.

Sedan ena höften gick sönder har hon med sig rollatorn, tidigare snörde hon på sig joggingskorna och passade på att plocka skräp hon fick syn på under morgonrundorna i kvarteret.

– Någon måste ju ta hand om det, säger Margit Tiberg, som nu har utsetts till lokal hjälte i Sollentuna med jurymotiveringen: Margit är en lokal hjälte för att hon visar att alla kan bidra till en bättre värld genom att vara en miljöförebild i vardagen.

– Det känns väldigt fint, såklart. Men att jag plockar tycker jag egentligen inte är att vara en hjälte, jag gör det lika mycket för min egen skull, för att jag tycker det ser så tråkigt ut med allt skräp, säger hon.

Margit Tiberg gratuleras med blommor och diplom hemma i trädgården av Mitt i:s reporter Nils Jönsson. Foto: Christian Lärk

Trotsar smärtan

Numera är varje steg en kamp på grund av smärtor i ryggen och höfterna, och hon sliter hårt bara för att kunna påta lite i trädgården bakom det gula kedjehuset. Men Margit är fortfarande ute ibland och plockar skräp längs Vibys vägkanter.

– Många som bor här har bil och då kör de bara förbi skräpet, de kan ju inte stanna varje gång de ser något. Så jag får ta på mig det, säger hon.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mobbning och rädsla kvar i kommunhuset – nya larm om arbetsmiljön

Nyheter Problemen som avslöjades i Mitt i:s granskning 2019 består Mitt i berättade om allvarliga brister i arbetsmiljön på kommunledningskontoret redan våren 2019. Nu har SVT avslöjat att problem som rädsla för repressalier, utfrysning och medarbetare som mår...måndag 6/12 10:58

Kvinna sextrakasserades av chef i kommunhuset

Nyheter Kvinnan omplacerades – manlige chefen jobbar kvar En kvinna utsattes för sexuella trakasserier av en manlig chef i kommunhuset innan hon till slut bröt ihop och anmälde. Men då var det hon som fick byta avdelning – inte chefen. Det var SVT först med...måndag 6/12 10:57

Nu beställer kommunen en oberoende utredning

Nyheter "Nya uppgifter" enligt Henrik Thunes (M) Majoriteten sa nej till en utredning av arbetsmiljöarbetet i kommunen när oppositionen begärde det 2019, men har nu svängt och beställer en beroende granskning.måndag 6/12 10:56