Margit Tiberg, 94, njuter av höstsolen i trädgården på Malungsvägen. Foto: Christian Lärk

Grattis Margit, du är en hjälte!

94-åriga Margit Tibergs kamp mot skräpet i Viby gör att hon nu har utsetts till lokal hjälte i Sollentuna. – Det känns väldigt fint, såklart. Men att jag plockar tycker jag egentligen inte är att vara en hjälte, säger hon om utmärkelsen.

  • Publicerad 05:01, 22 sep 2020

Ser hon skräp på marken stör hon sig på det. Och trots två höftproteser och smärtor i ryggen ser man henne ta sig runt i Viby och plocka godispapper och burkar.

Sedan ena höften gick sönder har hon med sig rollatorn, tidigare snörde hon på sig joggingskorna och passade på att plocka skräp hon fick syn på under morgonrundorna i kvarteret.

– Någon måste ju ta hand om det, säger Margit Tiberg, som nu har utsetts till lokal hjälte i Sollentuna med jurymotiveringen: Margit är en lokal hjälte för att hon visar att alla kan bidra till en bättre värld genom att vara en miljöförebild i vardagen.

– Det känns väldigt fint, såklart. Men att jag plockar tycker jag egentligen inte är att vara en hjälte, jag gör det lika mycket för min egen skull, för att jag tycker det ser så tråkigt ut med allt skräp, säger hon.

Margit Tiberg gratuleras med blommor och diplom hemma i trädgården av Mitt i:s reporter Nils Jönsson. Foto: Christian Lärk

Trotsar smärtan

Numera är varje steg en kamp på grund av smärtor i ryggen och höfterna, och hon sliter hårt bara för att kunna påta lite i trädgården bakom det gula kedjehuset. Men Margit är fortfarande ute ibland och plockar skräp längs Vibys vägkanter.

– Många som bor här har bil och då kör de bara förbi skräpet, de kan ju inte stanna varje gång de ser något. Så jag får ta på mig det, säger hon.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen vill bevara stora butiker i Södra Häggvik

Nyheter Gärna bostäder men även externhandel, tycker bland andra MP Södra Häggvik har i årtionden utvecklats till ett handelsområde, men nu planeras för bostäder i stor skala stället. Det bör dock inte bli så att bostäderna tvingar bort externhandeln helt, menar...torsdag 3/12 5:30

Svart på vitt: Social dumpning är ett utbrett fenomen

Nyheter Statskontoret har utrett efter larm om bland andra Sollentuna i fjol Hösten 2019 anklagades Sollentuna, Solna och Sigtuna för att ”dumpa” socialt utsatta personer i glesbygdskommuner. Nu har Statskontoret utrett ”social dumpning” på regeringens uppdrag, och kommit...onsdag 2/12 16:10

Rekordvärme i Stockholm

Nyheter Rekord från 1902 slogs i november SMHI sammanfattar november månad och det står klart att rekord efter rekord har slagits när det kommer till höga temperaturer.onsdag 2/12 14:15