Gustav Damm tog körkort i somras och började då använda bil i stället för moped i bevakningen av Täby. Foto: Christian Lärk

Grattis Gustav, du är en hjälte!

Han är en eldsjäl som håller Täby tryggt på kvällar och nätter. Nu har han utsetts till lokal hjälte. – Det känns alldeles fantastiskt, säger Gustav Damm.

  • Publicerad 13:01, 22 sep 2020

Sent kvällen innan har han patrullerat Täby i sin bil. Senare den här dagen ska han åka och vara med i en stor övning med Sjöräddningen, berättar han när vi hälsar på hemma i kvarteret i Täby. Precis som vanligt har Gustav Damm, 18, fullt upp.

Flera gånger i veckan är han ute och kör, tidigare med moped, numera med bil, för att skapa trygghet, och sedan han började för två år sedan har han dessutom startat en ideell organisation med trygghetsvärdar. Nu har Gustav Damm utsetts till Mitt i:s lokala hjälte i Täby.

Gustav Damm är en lokal hjälte för att han oförtröttligt och med stor omtänksamhet ser till Täby blir till en bättre plats att bo på, lyder juryns motivering.

– Det känns alldeles fantastisk. Jag har fått så mycket positiv feedback. Det är jättekul, det är något slags bevis på att det man gör är bra. Samtidigt är jag bara en i mängden när det gäller att skapa trygghet i Täby.

Gustav Damm gratuleras av Mitt i:s reporter Nils Jönsson med blommor och diplom. Foto: Christian Lärk

Hur kommer du att fira det här?

– Jag kommer att fira det ihop med kompisarna.

I sommar har trygghetsbilen rullat många mil, i snitt mellan sex och nio mil per kväll, och det har funnits mycket att göra. Gustav Damm har sett fylla, våld, bråk och en hel del sjukdomsfall.

– Bilen gör stor nytta när den syns på gatorna, säger han.

För Gustav väntar i höst närmast fortsatta studier sista året på gymnasiet. Efter studenten till våren kommer han att söka till polishögskolan. Han vill bli polis eller kriminolog, precis som idolen och kompisen Leif GW Persson, som han lärde känna via medverkan i Brottsjournalen i TV4.

– När pandemin lagt sig ska jag åka ut och besöka honom på hans gård, det ser jag fram emot, säger Gustav Damm.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre