Britt-Marie Folke ihop med ett glatt gäng på träffpunkten. Foto: Christian Lärk

Grattis Britt-Marie, du är en hjälte!

Britt-Marie Folke, 77, är den som står upp för de äldre och för deras talan mot kommunen. Nu är hon nominerad till Mitt i:s lokala Danderydshjälte för sitt engagemang.

  • Publicerad 11:42, 22 sep 2020

Britt-Marie Folke är både glad och arg när Mitt i träffar henne i septembersolen utanför Träffpunkt Enebyberg. För de som kommit till träffpunkten den här förmiddagen väntar en gemensam promenad och fika.

Turerna kring träffpunkten har som bekant varit många. Först kom beparingsförslaget att lägga ner Träffpunkten, något som riskerade att drabba både seniorträffen och ungdomsverksamheten hårt. Men det var då klev Britt-Marie Folke in och sammankallade seniorerna som motsatte sig kommunens planer. Tillsammans med ungdomar från fritidsgården arrangerade hon en protest.

För kämparglöden och engagemanget ha hon nu utsetts till lokal hjälte i Danderyd.

Britt-Marie Folke är en lokal hjälte för hon med en stor portion civilkurage vågar vara en tydlig röst för att göra Danderyd till en bättre plats att bo på, lyder juryns motivering. Hon säger att hon är hedrad och glad över utmärkelsen, även om hon också tycker att det är lite pinsamt, som hon uttrycker det.

Britt-Marie Folke gratuleras med blommor och diplom av Mitt i:s reporter Nils Jönsson. Foto: Christian Lärk

– På något sätt kommer vi att fira i alla fall. Men det blir inte champagne utan kaffe och tårta här tillsammans, säger hon.

Men så var det detta med att hon är arg också. Den här gången gäller engagemanget förbudet för seniorer att träffas inomhus på träffpunkten. Det säger hon bestämt nej till.

– Vi är på grund av rådande riktlinjer just nu hänvisade till att bara träffas utomhus, och jag tycker att det är fel att det är så bara för att vi är 70 plus. Det behövs folk som säger ifrån, det kan vara svårt för äldre att göra sin röst hörd, så det behövs någon som ryter ifrån, säger hon.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre