Maywor Åkerman ser fram emot den dag det går att ordna möten och sammankomster som vanligt igen. Foto: Åsa Sommarström

Ger trygghet och hopp – Maywor är hjälte i Vallentuna

Många är Vallentunaborna som har träffat henne genom åren. Hon möter människor i sorg, stöttar nyblivna föräldrar och finns där för barn och gamla. Nu tilldelas hon utmärkelsen Min lokala hjälte. – Jag är jätteglad, säger hon.

  • Publicerad 12:01, 15 sep 2020

– Jag är jätteglad över det här, men samtidigt väldigt ödmjuk inför alla möten med människor som jag får vara med om, och det stora förtroende jag får. Det är verkligen en förmån, säger Maywor Åkerman, diakoniansvarig i Vallentuna församling.

Främst arbetar hon med nyblivna föräldrar och barn. Men hon möter också människor i sorg, hjälper de som har ekonomiska problem att söka bidrag eller stöttar på andra sätt.

Längtar efter personliga möten

När Mitt i:s reporter och fotograf träffar henne i solen utanför Mathiasgården vid kyrkan i Vallentuna har hon precis avslutat ett möte. Det är en hel del pusslande just nu för att sy ihop en fungerande verksamhet i höst för församlingen. Mycket har såklart stått still sedan i våras.

– Jag som alla andra längtar tills det går att träffas som vanligt igen. Det finns ett stort behov av att hitta forum där vi kan vädra våra tankar och känslor, det gäller barn, vuxna och äldre, vi har alla drabbats av att inte kunna träffas som vanligt det här året.

Visar stor medmänsklighet

Maywor Åkerman är en lokal hjälte för att hon med stor medmänsklighet och engagemang ger stöd till människor som är i en livssituation kan vara svårt, lyder juryns motivering.

Maywor Åkerman gratuleras med blommor och diplom av Mitt i:s reporter Nils Jönsson. Foto: Åsa Sommarström

Hur Maywor Åkerman ska fira utmärkelsen har hon inte hunnit med att fundera på ännu.

– Men det är klart att det här ska firas på något sätt.

– När jag blev nominerad kom det massor av kommentarer på Facebook, och det var jätteroligt att se att det var många från förr som kommer ihåg en. Jag ser det som en stor förmån att få var med dela väg en stund med människor i deras liv.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Visa merVisa mindre