Gäst i de ungas värld i över tre decennier

Hon har sabbat mer än en ungdomsfest och trampat på åtskilliga ömma tår – men alltid med de ungas bästa för ögonen. I över 30 år har fältassistenten Eva Wenner arbetat med ungdomar i Hässelby-Vällingby. Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte i västerort 2019.

  • Publicerad 08:52, 19 maj 2019

– Men jag är ingen hjälte!

Det är det första Eva Wenner säger när Mitt i ringer upp. Men det håller inte alla med om.

Personen bakom nomineringen skriver att Eva i alla år ställt upp för Hässelby ungdomar, dag som natt.

” Även om vi som ungdomar inte alltid uppskattade hennes sällskap, då hon förstörde flera fester, så visste vi att det alltid var för att hon ville oss väl.”

Värt slitet

Eva blir lite rörd när hon hör det.

– Åhh, vad fint. Vad jag tycker om dem! Det är det som håller mig igång fortfarande. Kan jag göra skillnad för en enda ungdom så är det värt allt jobb och slit.

Eva började i slutet av 1980-talet att jobba med mindre barn i parklekar och på fritidsgårdar i Hässelby-Vällingby. Sedan utbildade hon sig och jobbar sedan 1998 som fältassistent.

Gäst i ungdomarnas värld

Drygt 30 år i barnens och ungdomarnas tjänst alltså.

– Jag har aldrig ångrat mig. Även om får tillbringa rätt många fredagskvällar ute på stan.

Att vara ”fältare” innebär att man träffar stadsdelens tonåringar i deras egna miljöer. De flesta är ”vanliga” tonåringar med ”vanliga” tonårsproblem – men de kan vara nog så stora för den enskilde.

– Det är jag som är gäst i deras värld, och då måste jag vara ödmjuk, säger hon.

”Finns en förklaring”

En del av jobbet handlar om att söka upp ungdomar som på ett eller annat sätt hamnat i trubbel med droger, brottslighet eller annat. Och Eva gör sitt bästa för att nå fram även till dem som har det tuffast.

– Jag brukar tänka att det finns en förklaring till att en ung människa gör något – men det betyder inte att det finns ett försvar för det. Jag har ju ingen aning om vad den här unga personen har med sig i bagaget. Tänker man så blir det lättare att förstå dem, och tycka om dem.

Vem är din lokala hjälte?