Gå, spring eller rulla – Bara Vanlig är löpargruppen för alla

– Men så släppte han rullstolen och stack iväg själv! Therese Lagerman bubblar av skratt när hon berättar om en av många speciella händelser i den löpargrupp som hon och maken Mats bildat i Hässelby för personer med funktionsvariationer. Nu har de båda nominerats till Min lokala hjälte i västerort 2019.

  • Publicerad 10:45, 4 maj 2019

Det lyser om Therese och Mats när de berättar om gruppen Bara Vanlig Hässelby som de startade i fjol. Det är en löpargrupp där alla är med i lika hög grad, efter sina förutsättningar, och där gemenskapen är fantastisk.

– När man går härifrån har man en sådan glädje i kroppen. Att se de här personerna växa och just att få göra det här tillsammans, ute i friska luften, säger Therese.

”Kan vi inte starta i Hässelby?”

Det hela började med att Therese och Mats sökte träningsmöjligheter för sin son, som sitter i rullstol, är multifunktionshindrad och talar med hjälp av en talsyntesdator. De hittade gruppen Bara Vanlig som höll till vid Hellasgården, söder om stan.

– Men att åka så långt blev i längden ohållbart, så vi tänkte ”vad sjutton, kan vi inte starta i Hässelby?”, säger Therese.

Samlas vid Grimsta IP

Så blev det, och i augusti i fjol drog de igång. Varje onsdag klockan 18 är det samling vid Grimsta IP för alla som vill. Det är viktigt att löparna har med sig en medlöpare, en personlig assistent, en anhörig eller annat stöd. När uppvärmningen är klar så går, springer eller rullar de tillsammans ned mot Mälaren.

– Vi brukar ta en runda ner till Maltesholmsbadet, och så samlas vi där och tar en frukt eller fika, och sedan är det samma väg tillbaka. Det är 1,2 kilometer i varje riktning, så det blir 2,4 kilometer totalt. Det är en ganska lagom sträcka för de flesta här, säger Mats.

Släppte rullstolen – och gick

Och så var det det där med killen i rullstolen, han som har börjat resa sig upp ur rullstolen och gå själv långa sträckor med rullstolen som stöd.

– Men förrförra gången så släppte han rullstolen helt och stack iväg själv! Assistenten var häpen och sa att det vara första gången det hänt, berättar Therese.

Vem är din lokala hjälte?