Fredrik rensar Söders sjöbottnar från dolda gifter

Båtbatterier, gamla cyklar och tv-apparter. Sjöbottnarna längs med Södermalms kajer är fulla med skräp. Dykaren Fredrik Johansson tar upp gifterna – och är därför nominerad till Min lokala Söderhjälte.

  • Publicerad 05:03, 11 feb 2020

På ytan ser det lugnt och fridfullt ut – men bara några meter ner i djupet lurar en helt annan värld.

Här, längs innerstans kaj- och strandkanter, finns de dolda soptipparna, med allt från tonvis av båtbatterier till elsparkcyklar, kundvagnar, bildäck, cyklar och tv-apparater.

Fredrik Johansson och volontärerna i ”Rena Mälaren” plockar upp ton med bilbatterier och annan miljöfarlig skrot från sjöbotten varje år. Foto: Christian Lärk

De flesta har inte en aning om hur illa det ser ut.

Fredrik Johansson

Dykaren Fredrik Johansson förfasas av de stora mängderna skräp och tog därför initiativ till projektet ”Rena Mälaren”.

Här jobbar dykare och volontärer ideellt för att fiska upp föremål från sjöbotten – som ofta kan var miljöfarliga.

– De flesta har inte en aning om hur illa det ser ut. Det är enorma mängder av skräp. Det är skrämmande, säger Fredrik Johansson.

Värst tycker han det är med båtbatterierna.

– De innehåller jättegiftiga ämnen som bly och svavelsyra, som löses upp i vattnet som vi dricker. Hittills har vi fått upp sju ton batterier.

Lite av det skrot som hittades vid en dykning vid Riddarfjärden i höstas. Foto: Christian Lärk

Vill bidra till renare vatten

Målet med ”Rena Mälaren” är att få upp så mycket giftiga ämnen som möjligt ifrån möjligt och bidra till en bättre miljö. Men även att försöka påverka människor att sluta skräpa ned.

Projektet har varit igång runt ett och ett halvt år och dykare dyker just nu flera gånger i veckan på olika platser i stan.

Fredrik Johansson dyker ibland i en liten grupp när han rensar sjöbotten från skräp. Andra gånger är det större insatser med många frivilliga på land. Han dyker flera gånger i veckan. Foto: Christian Lärk

Hur känns det att bli nominerad till Min lokala hjälte?

– Det känns jättekul. Jag känner mig jäkligt stolt över det som vi har gjort. Det känns naturligt att göra en insats, men jag känner mig kanske inte riktgt som en hjälte.

Vad tror du er insats har betytt?

– Jag är jättestolt över att veta att det är mindre gifter i våra vatten. Kan vi dessutom få folk att sluta med att slänga bilbatterier i vattnet, då har vi lyckats.

”Rena Mälaren” har en monter på Båtmässan i Älvsjö 7-15 mars, där de ska visa upp ett smakprov från vad de hittat. Bland annat ett ton batterier.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera