Alexandra är i princip dagligen på kontoret på Grev Turegatan och leder arbetet med 1,6 och 2,6 miljonerklubben. Foto: Pekka Pääkkö

Från nattklubbsdrottning till kämpe för kvinnors hälsa

Alexandra Charles von Hofsten är nattklubbsdrottningen som blev starkt engagerad i mänskliga rättigheter. Nu är hon nominerade i Min lokala Östermalmshjälte 2020.

  • Publicerad 10:43, 10 mar 2020

1968 startade hon Sveriges första moderna nattklubb Alexandra. Men Alexandra Charles von Hofsten livsgärning är definitivt inte bara den i Stockholms nattliv.

1998 grundade Alexandra 1,6 miljonerklubben, som jobbar för att sätta ljuset på genusfrågor och ojämställdhet i vården genom att sprida kunskap, vara opinionsbildare och samla in pengar som delas ut i stipendier till forskning på kvinnors hälsa.  

Såg brister när mamma blev sjuk

Initiativet tog Alexandra när hennes mamma blev sjuk. Mamman kastades fram och tillbaka mellan olika inrättningar och sjukvården saknade ett kvinnligt perspektiv.

– Det fanns inget sammanhängande grepp och jag blev frustrerad, säger Alexandra.

Inspirera och motivera

Tillsammans med vänninor och läkare startade hon den ideella föreningen vars namn syftar på antalet kvinnor i Sverige som vid tillfället var 45 år eller äldre.

Sedan dess anordnar 1,6 miljonerklubben bland mycket annat föreläsningar, insamlingar, hearings med politiker och hälsodagar på Gärdet. Allt för att stärka jämlikheten i vården och forskningen samt att kvinnans perspektiv inte glöms bort.

Alexandra leder arbetet från kontoret på Grev Turegatan där hon i princip är dagligen.

– Vårt mål är att informera och att inspirera. Det har blivit bättre, men det finns fortfarande mycket att göra, säger Alexandra.

Fler engagemang

Men Alexandra är också ambassadör för Star for Life, som vill inspirera barn och unga i utsatta områden i Afrika och samtidigt minska spridningen av hiv och aids.

Hon har också varit ordförande i Stadsbrudskåren, där hon blev invald på 70-talet, som hjälper utsatta kvinnor och barn i Stockholm. Och på 80-talet var hon med och grundade Sixtens vänner mot aids, när Sixten Herrgård drabbades av sjukdomen.

Ger mycket tillbaka

Från början kommer viljan att engagera sig hemifrån och från mamma berättar Alexandra.

– Mamma lärde oss att även vi har det lite bättre än många andra så ska vi dela med oss. Och att det man ger får man alltid tillbaka.

Att engagera sig socialt ger mycket tillbaka betonar Alexandra.

– Socialt engagemang är en oerhört viktig grej för att må bra och det är aldrig för sent att engagera sig. Även om det känns som att det bara är den där lilla lilla droppen man bidrar med så gör den faktiskt skillnad.

Fakta

Woman in red under 2020

Namn: Alexandra Charles von Hofsten

Ålder: 73 år

Bor: Vasastan

Gör: Ordförande och grundare av 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben som under 2020 bland annat driver kampanjen Woman in Red för ändamålet att samla in pengar till medicinsk forskning på kvinnohjärtat och sprida kunskap. Föreningen har nyligen också tagit fram boken Minnenas Mat till förmån för insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, för forskning på Alzheimers sjukdom.

Aktuell med: Nominerad till Min lokala hjälte på Östermalm.

Visa merVisa mindre