Henrik Hildingsson älskar Malmvägen och rappar om sin mamma. Foto: Åsa Sommarström

Från knark till landets störste funkisrappare

Han kallar sig Sveriges största Funkisrappare, en idol som slår sönder fördomar skriver en läsare. Henrik ”Henkeman” Hildingsson är nominerad till Min lokala Sollentunahjälte.

  • Publicerad 19:03, 3 jun 2018

Han har utnämnt sig själv till Sveriges största funkisrappare, vunnit funkisfestivalen, fått tusentals följare på Instagram och spelat in flera covers på svenska hiphoplåtar som visats hundratals gånger på Youtube. I vår är han aktuell med två nya låtar som han skrivit med Mpcelement 07 och Mr. Positive.

En förebild på många plan som slår hål på fördomar och representerar Sollentuna på rätt sätt i alla väder!” skriver en läsare som nominerar Henrik ”Henkeman” Hildingsson, 32 år, till Min lokala Sollentunahjälte.

Hur känns det?

– Oj, nu blev jag paff här. Jag har ju hört om tävling innan och tänkt att det är en bra grej men aldrig hade jag trott att någon skulle tycka att jag är en hjälte, säger Henrik Hildingsson.


Henrik berättar om sin mamma

Vi frågade Henkeman om hans nya låt. Den tillägnas hans hjälte: hans mamma. Innan hon gick bort i bröstcancer kämpade hon varje dag mot mobbare och skolan.


Vad får dig att vilja skapa musik?

– Sanningen. Folk tror att personer med funktionshinder inte kan göra något men jag har levt mer än de flesta. Normen är bara bullshit, det finns inget ”kan inte”. Trots funktionshinder kan du göra lika mycket ändå: du kan bli fotbollshuligan, du kan bli rappare.

Du rappar gärna om ditt hem, vad är det du gillar med Malmvägen?

– Det är en stor familj, gemenskap på riktigt, . Jag bodde på ett annat ställe innan och fick frågan om jag ville flytta dit för fyra år sen när en lägenhet blev ledig. Ja tack! Det är många som rapar som bor där och gör musik.

När hittade du hiphopen?

– Jag och min pappa bråkade mycket, när jag var yngre var det våld. När min mamma dog sökte jag en ny familj och hamnade i knarklivet på medborgarplatsen. Där lärde jag mig battla. Det är intressant att det kan komma något bra av något som var dåligt för mig, jag ser det som att gick jämnt ut.

Hur var det när du hamnade i knarklivet som du säger?

– Jag hade ett beroende. Jag ville fly verkligheten. Kanske för att jag hade en del kompisar som tyckte att det var okej att trycka ner mig för att jag ser ut som jag gör och pratar som jag gör.

”När folk tänker på funkispersoner och musik tänker de på sång. Men du kan bli rappare även om du har ett funktionshinder” säger Henrik ”Henkeman” Hildingsson.

Hur lyckades du komma bort från det destruktiva?

– Det var genom en kompis, han hjälpte mig att komma på rätt väg. Men nu är vi fiender, vi tävlade om samma tjej och jag tror han fortfarande är arg på mig för det. Men han ska ha cred för han hjälpte mig.

En av dina första egna låtar handlar om din mamma, vilken roll hade hon i ditt liv?

– Min mamma är den person som har älskat mig mest av alla. Hon är den enda som har förstått mig utan och innan. När jag var mobbad i skolan var hon där dag ut och dag in och kämpade. hon kämpade in i det sista, 96 fick hon bröstcancer och dog. Efter alla år förtjänar hon en låt.

Du har ju blivit nominerad till min lokala hjälte, tror du att folk ser upp till dig?

– Ja, framför allt inom funkisvärlden. Men jag hoppas att min musik kan beröra andra. Jag berättar om det jag gör och det jag har varit med om. Det kan man inte säga på tydligare sätt än med musik.


Mer av Henkeman

Här kan du se han musikvideo till låten ”Vi saknar dig mamma”.

Fakta

Min lokala hjälte

Under våren har ni fått möta flera av de som nominerats till Mitt i:s stora satsning Min lokala Sollentunahjälte. Fram till 15 maj, sista dan att nominera, har det kommit in hundratals förslag på hjältar. Tack för alla fina nomineringar!   

Alla hjältar finns samlade på vår sajt: mitti.se/minlokalahjalte

Nu är det dags för juryn att utse finalister och i slutändan en vinnare. Efter sommaren avslöjar vi vilka de blir.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nej till V-förslag om drönare

Nyheter Motionen avskrivs från vidare handläggning Kommunledningskontoret gjorde tummen ner till motion om att använda drönare i Sollentuna kommuns verksamhet.onsdag 12/5 12:48

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15