Omgiven av laget. "Fotbollen har blivit mitt liv. Det är väldigt starkt och jag älskar det", säger fotbollsmamman Maria Abdiyo. Foto: Stefan Källstigen

Fotbollsmamman Maria: Jag bor nästan på Brunna IP

Hon är inte tränare. Men en avgörande kugge för att laget går runt – och till och med åker utomlands. – Vi kämpar och får det att gå runt, säger Maria Abdiyo.

  • Publicerad 05:00, 19 maj 2019

På Fotbollsgalan blev hon utsedd till årets fotbollsförälder 2017. Året efter fick hennes lagledarkollega Branka Lahoud med två söner i Arameisk-Syrianska P 15 samma utmärkelse. Nu har Maria Abdiyo chansen att bli Min lokala hjälte i Botkyrka – Salem.

– Vi bor nästan på Brunna IP. Jag är här fem dagar i veckan, säger Maria Abdiyo.

Vill att de ska hålla sig till fotbollen och inte i centrum.

Maria Abdiyo

Spanien och Portugal

Laget har även sett andra horisonter och varit till både Spanien och Portugal.

– Vi satsar stenhårt och det arbetet tar grabbarna utomlands. Vi satsar på stora grejer.

”Låta bli att hänga i centrum”

Hon har varit lagledare i tio år. I laget hon leder Arameisk-Syrianska P 15 spelar hennes son. Hennes dotter spelar också i klubben. Dessförinnan spelade hennes äldsta son här. Det finns en viktig social aspekt av det hela. Fotbollen ska få killarna i laget att låta bil att hänga i centrum och riskera att hamna i trubbel.

– Det händer mycket i området. Och det händer mycket i deras ålder, en del börjar röka och testa dåliga saker. Vi vill att de ska hålla sig till fotbollen och inte i centrum.

Hyrde ut skridskor

Pengarna får klubben in på olika sätt. De fixar sponsorer, säljer strumpor och mössor, bakverk och städar.

– I år hyrde vi också ut konståkningsskridskor på Brunna. Vid ett tillfälle kom en hel buss från Södertälje. Det blev fullt ös då, säger Maria Abdiyo.

”Vi har talanger”

Klubben jobbar för att spelare ur de egna leden ska gå vidare till A-laget som nu ligger i division 2. I år har flera killar från P 15 tränat med laget.

– Vi har talanger i laget. Men vi pushar och stöttar alla för att de ska utvecklas. Alla ska få spela. Vi vill att våra grabbar ska bli A-laget i framtiden, säger Maria.

Vem är din lokala hjälte?