Vivi Darla och Pernilla Asplund från Västerhaninge IF är bland de vuxna som nattvandrar mest i Haninge. Foto: Stefan Källstigen

Fotbollsledarna Vivi och Pernilla gör Västerhaninge tryggare

Det senaste året har fotbollsledarna Vivi Darla och Pernilla Asplund satt allt större avtryck i Västerhaninge. När många oroas över ungdomsstöket i orten så gör duon något åt saken. De träffar ungdomarna och planerar att börja med öppna fotbollsträningar. Nu nomineras de till Min lokala hjälte 2020.

  • Publicerad 11:18, 28 apr 2020

Västerhaninge IF var tidigare i år, som en av tre föreningar, nominerad till utmärkelsen Årets ungdomsidrottsförening i Stockholm.

Bakom det hårda jobbet finns duon Vivi Darla och Pernilla Asplund. De är föräldrar och ledare i fotbollsklubben Västerhaninge IF.

Det är bara tre år sedan de kom till klubben. För ett år sedan började duon synas även utanför Hanvedens idrottsplats.

Syns mycket i orten

Genom sina nattvandringar syns de mycket ute i Västerhaninge på kvällarna.

Mötena mellan människor är något de trycker på.

De säger att de båda växt upp med sunda värderingar och starka idrottsledare. Nu försöker de vara förebilder för barn och unga i orten genom att träffa ungdomar även långt ifrån fotbollsplanen.

– Det händer väldigt mycket grejer i Västerhaninge, framförallt till och från skolorna och till och från Hanveden. Nattvandringen har blivit superlyckad och att man får pengar från kommunen gör det lite lättare att få med andra vuxna, säger Pernilla.

– Sedan kan det visa sig att dagvandringar eller öppna fotbollsträningar på Hanveden är ännu bättre än nattvandringar. Jag har många förslag, inflikar Vivi.

Vi kan förebygga att ungdomar blir kriminella

Vivi Darla

De ingriper aldrig själva, utan larmar socialtjänstens förebyggandeteam om ser hur brott begås. De har en lugnande effekt när de rör sig ute.

– Det är nyttigt att träffa sina ungdomsspelare ute på kvällarna. Hälsa på dem, på deras kompisar, men också tydligt markera och kolla att allt är lugnt. Vi kan förebygga att ungdomar blir kriminella, säger Vivi.

Varför tror ni att Västerhaninge varit så hårt ansatt av ungdomsrån?

– Kidsen mellan 16 och 19 år har ingenstans att vara. Får ungdomar inte utlopp för aggressioner, endorfiner och adrenalin så kan det leda till brottslighet. Träningar dämpar ju det där, säger Vivi.

Pernilla Asplund och Vivi Darla är nominerade till Min lokala Haningehjälte 2020. Foto: Stefan Källstigen