Olle Lundström i toppen på Ekholmsnäsbacken – platsen som ligger nära hjärtat. Foto: Stefan Källstigen

Första Lidingöhjälten vill ge unga ett andrum – på skidor

– Hjälte är inget man blir ensam, sade Olle Lundström, Lidingö Freeskiers när han blev gratulerad som Mitt i Lidingös första lokalhjälte 2018. Han ville dela utmärkelsen med alla sina unga skidledare. – Hos oss är det ungdomarna som är rockstjärnor.

  • Publicerad 08:30, 23 feb 2020

I början var det nästan så att han fick gå runt och ducka på ön. När Olle Lundström prisades som lokalhjälte på Lidingö 2018 var det något som alla verkade veta.

– Alla hade läst. Vi fick verkligen uppmärksamhet och känner det fortfarande. Det var ett  fint kvitto på att det vi gjorde verkligen var något bra, säger han.

Lidingöungdomar lärde nyanlända att åka skidor

Olle Lundström är en del av Lidingö Freeskiers och Friluftsfrämjandet. Hjältepriset fick han för att de tillsammans med organisationen Mentor ordnade skidutbildning för nyanländ och såg till att de på ett naturligt och kul sätt fick umgås med tränare och ungdomar i Freeskiers.

Massvis av folk ställde upp, bjöd på gratis taxi bland annat.

Det blåser på toppen. Här grattas Olle Lundström högst uppe i Ekholmsnäsbacken av Anna Wilson Mitt i Lidingö.

De som Olle ville lyfta fram var dock alla unga tränare i klubben som ställde upp som skidlärare och undervisade sina jämnåriga från andra länder i konsten att åka utför.

– Hos oss är det ungdomarna som är rockstjärnorna, säger han.

Full glädje i backen – trots snöbrist

Och så har det fortsatt. Lidingö Freeskiers fortsätter med att ta ta emot nyanlända och med sina halsbrytande konster i Ekholmsnäsbacken. Verksamheten är i full gång trots att årets vinter lämnar en hel del att önska. Typ snö.

Vi har 75 ungdomar från nionde klass till tredje ring som går Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning och jobbar i Freeskiers.  Vår helgskidskola och skidklubben kör nu för fullt trots en liten backe, säger han.

Alla ska känna sig sedda

Men verksamheten handlar om mer än att lära sig att bli en snajdig skidåkare. Freeskiers samarbete med Mentor fortsätter. Och det är något som behövs, även för ungdomar på Lidingö som ofta har det gott ställt materiellt.

Många ungdomar idag är stressade, så är det även här ute. Det handlar om förväntningar, skola, jobb och relationer.  Vi vill förutom att vara en grym skid- och snowboardklubb vara ett andrum för ungdomarna, få dem att känna sig sedda. Kan vi få ett hundratal ungdomar varje måndagskväll att känna: ”shit va kul det här va”. Då är vi nöjda.

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera