"Sätt på glad musik för då vill man röra på sig", är Min lokala hjälte Rose-Marie Grönlunds tips till den som vill börja motionera. Foto: Pekka Pääkkö

Får seniorer i rörelse – nu är Rose-Marie Min lokala hjälte

Flera gånger i veckan leder 86-åriga Rose-Marie Grönlund träningspass helt ideellt för seniorer på Lidingö. Nu har hon utsetts till Min lokala hjälte för att hon sprider så mycket rörelseglädje. – Jag känner mig stolt och hedrad, säger hon.

  • Publicerad 05:02, 22 sep 2020

I mer än 65 år har Rose-Marie Grönlund hållit i gympapass på Lidingö. Nu som 86-åring leder hon träningspass i qigong och cirkelträning flera gånger i veckan för seniorer på seniorboendet Tor.

– När någon kommer hit i stället för att sitta ensam hemma, då känner jag att vi faktiskt gör en god gärning, säger hon.

Nu har Rose-Marie Grönlund utsetts till Min lokala Lidingöhjälte, och juryns motivering lyder: Rose-Marie är en lokal hjälte för att hon med stort hjärta och entusiasm ger träningsglädje och samvaro till Lidingös seniorer.

– Det här var roligt, jajamän. Det var jag som satte igång gympan, men jag är långt i från ensam om att ordna med den. Vi är många som hjälps åt med det här, därför vill jag dela priset med dem, säger hon.

Att hålla i träningspass började redan i skolan när hon gick på högre allmänna läroverket på Lidingö och ledde frivilliggymnastiken för realskolan. Nu har Rose-Marie Grönlund utsetts till 2020 års Min lokala hjälte för att hon får seniorer på Lidingö att hitta rörelseglädje på Mötesplatsen Tor.

Under coronapandemins början fick gympan tillfälligt pausas en period.

– Då var det många som blev ledsna och som berättade hur mycket de saknade den, säger hon.

Men med lite extra planering kunde gympan dra igång igen och under sommaren, när träningen har hållits utomhus, har runt 30 deltagare per gång dykt upp.

– Både jag och många andra blev glada av att vara igång igen. Vi har givetvis varit noga med att hålla avstånd och att ha på handskar, säger hon.

Min lokala Lidingöhjälte delas ut av Lokaltidningen Mitt i i samarbete med Pelican self storage, och strålande glad fick Rose-Marie ta emot priset av platschefen Mikael Ellerstad utanför Pelicans lokaler i i Stockby.

Mikael Ellerstad, platschef på Pelican self storage i Stockby, tycker att det är viktigt att uppmärksamma lokala hjältar så som årets vinnare Rose-Marie Grönlund.

Fakta

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre