Faduma hjälper barn att förverkliga sin dröm

Östbergatjejen Faduma Mohamed har startat organisationen Unga själar som hjälper barn att hålla på med sina fritidsaktiviteter när familjen inte har råd. Nu är honom nominerad i Mitt i:s satsning Min lokala söderortshjälte.

  • Publicerad 16:58, 28 mar 2018

Faduma Mohamed, 28, växte upp i Östberga där hon fortfarande bor. Hon arbetar som lärare och för 1,5 år sedan startade hon organisationen Unga själar som hjälper barn och unga som har det svårt ekonomiskt.

– Vi vill uppfylla barns och ungas önskedrömmar. Det kan handla om en dag på Gröna Lund med familjen eller att få hålla på med ett fritidsintresse som att spela fotboll eller ta pianolektioner. Många familjer har inte råd, säger Faduma Mohamed.

Hur fick du den här idén?

– När jag var yngre hade vi väldigt många talanger, många som var grymma på basket eller fotboll. Men när det var dags att betala terminsavgift föll den ena efter den andra bort. Jag är själv från en stor familj och vet hur det är. Mamma och pappa kunde inte betala Gröna Lund för oss allihop. Det blev oftast att vi hängde kvar här i Östberga. Många hamnade fel, det hade kanske inte hänt om de fått fortsätta med fotboll eller basket. Pengar ska i vägen för den som vill hålla på med sitt intresse, det är superviktigt.

Hur får ni pengar?

– Förra året hade vi ett insamlingsevent i Fryshuset med Unga talanger som uppträdde. Vi kommer att ha ett nytt event i april. Dessutom har vi fått hjälp av Gålöstiftelsen.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.