Eva får barnen att övervinna sin vattenfobi

Eva Pros är en expert på att lära barn med vattenfobi att simma. Hennes tips lyder: ha kul och var tydlig.

  • Publicerad 18:03, 23 maj 2018

Eva ansvarar även för parasimverksamheten vid Spårvägens simförening.

– Jag jobbar med barn med downs syndrom eller annan intellektuell avvikelse, rullstolsburna och barn som går med korsett. Den här kategorin av barn glöms gärna bort, man tycker kanske det är jobbigt att det behöver extra stöd i alla lägen. Men alla har lika mycket rätt att lära sig simma och ha kul i vattnet.

Hur började ditt engagemang?

– Jag är själv simmare i botten så det har jag med mig. Det är nog 20–25 år som jag har jobbat på Spårvägens simförening, först som arvoderad på min fritid och så fick jag för tre år sedan möjlighet att jobba med det här på heltid, där parasim då är en del av mitt arbete.

Du beskrivs ha en ängels tålamod och en god fingertoppskänsla. Hur skulle du själv beskriva din pedagogik?

– Jag går in för att lära varje barn efter deras förutsättningar och att få dem att utvecklas så mycket det bara går. För många barn är det viktigt att det i början sker i lekformer, jag säger inte till ett barn att nu ska vi doppa huvudet utan i stället: nu ska vi gå på skattjakt. Och det är kanske det som menas med fingertoppskänsla.

Du lär även skolelever med vattenfobi att simma.

– I och med att vi är en förening hjälper vi Stockholms stad med simundervisningen i skolor. Vi har drivit ett par små projekt där vi på ett par skolor hållit kurser för barn som är extremt vattenrädda. Det är svårt att lära sig simma om man inte är trygg i vattnet och vi har inte som mål att de ska simma efter 15 tillfällen, utan de ska gå i vatten efter 15 gånger. Det tar väldigt långt tid för människor som blivit rädda efter att ha råkat ut för en olycka.

Hur kan det arbetet se ut?

– Jag hade en liten kille som när han gick i tvåan och badade och hamnade under några andra barn i vattnet. Efter det klarade han inte vara i närheten av vatten alls. I årskurs sex började han hos mig. Vi startade med att sitta vid kanten och snudda med tårna i vattnet. Nu efter ett år klarar han simma 50–100 meter på djupt vatten utan rädsla och han är glad och tycker det är roligt.

Så det är små steg åt gången som är nyckeln till framgång?

– Det är som med allt annat, du har din komfortzon och att gå utanför den innebär en del panik. Man går väldigt små steg fram och tillbaka mellan komfortzonen och panik. Det är en simmetodik som kommer ifrån en kille som jobbar över hela världen med något som heter Brain Swim.

Under våren har ni fått möta flera av de som nominerats till Mitt i:s stora satsning Min lokala Västerortshjälte. Fram till 15 maj, sista dagen att nominera, har det kommit in hundratals förslag på hjältar. Tack för alla fina nomineringar!

Alla hjältar finns samlade på vår sajt: mitti.se/minlokalahjalte

Nu är det dags för juryn att utse finalister och i slutändan en vinnare. Efter sommaren avslöjar vi vilka de blir.

Fakta

Eva Pros bästa tips för att bota vattenfobi

Har du ett barn med stor rädsla för vatten? Här är Eva Pros tips för att få barn med vattenfobi att lära sig simma:

• Ta det väldigt, väldigt lugnt. Allt måste få gå i barnens takt.

• Visa övningarna många gånger, även om så bara är att doppa hakan.

• Visa alltid glädje över det barnet åstadkommer. Och kanske inte bara för barn med extrem vattenrädsla, det gäller överlag. Var väldigt tydlig när de gjort något bra om det så är det lilla, ge mycket beröm.

• Framförallt: ha kul, då får man med sig barnen också.

Visa merVisa mindre