Ethel Dahlman vid Östermalmsgatan där Änglarna nu håller till. Foto: Pekka Pääkkö

Ethel tänker hjälpa andra tills hon dör

I Frälsis lokaler på Östermalmsgatan har Gula Änglarna sin reception. Här tar man emot hemlösa, ungdomar och fattigpensionärer och hjälper bland annat till med att betala räkningar och dela ut matkuponger. Grundaren Ethel Dahlman, 80, är fortfarande på plats varje vecka.

  • Publicerad 19:08, 12 feb 2018

Vad fick dig att börja engagera dig?

– Jag utbildade mig till mentalsjuksköterska och jobbade på Beckomberga. Sedan blev jag chef på ett privat ålderdomshem som lades ner. Då ville jag inte till sjukvården utan hamnade i Oscars församling år 1978 som församlingssyster.

Många hemlösa kom till församlingen och Ethel sa till kyrkoherden att hon ville ut och träffa folk.

– Han svarade att ”vi kan predika hela dagarna och nätterna, men det gör inte folk mätta. Gå ut Ethel”.

Ethel Dahlman som grundade Gula Änglarna har nu fyllt 80 bast och kör på.
Foto: Pekka Pääkkö

På stan träffade hon bland annat många gamla patienter från Beckomberga som hamnat på gatan.

– Jag fick en chock att det var så många där ute som samhället inte följde upp. Det var skrämmande.

Fler fattiga pensionärer

Tillsammans med Gudrun Andersson (Stickan Anderssons fru) startade hon sedan Gula Änglarna 1996, som sökte upp hemlösa på stans gator. Över två decennier senare är Ethel fortfarande en aktiv ängel.

Hemlösa och ungdomar med problem är de stora målgrupperna. Men fattigpensionärerna blir bara fler och fler, säger Ethel.

– De är helt bortglömda och det är en skam.

Tycker du själv att du är en hjälte?

– Nej, det tycker jag är ett så konstigt uttryck. Men det är klart att eftersom jag själv kommer från fattiga förhållanden så kanske jag har ett större driv.

Ni får mycket hjälp av östermalmarna? 

– Åh, ja de är otroligt generösa och utan dem skulle det inte gå. Och så får vi otroligt mycket hjälp från stiftelser som Oscar Hirsch och Carl Erik Levins.

Hur orkar du köra på år efter år?

– Jag kan inte bara stanna av. Jag klär inte av mig förrän jag lägger mig ner, är ett värmländskt uttryck. Jag kör till jag dör.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Östermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteostermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Östermalmshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.