En gång joggare alltid joggare. Margit kan egentligen inte springa längre, men ibland kan hon inte motstå att ta ett par små kvicka löpsteg. Foto: Åsa Sommarström

Envisa Margit, 94, ger aldrig upp kampen mot skräpet Viby

Hon har två höftproteser och smärtor i ryggen – men inget tycks kunna stoppa Margit Tiberg från att ”stappla runt” i Viby med sin rullator och plocka skräp. Nu är den 94-åriga evighetsmaskinen nominerad till Min lokala Sollentunahjälte 2020.

  • Publicerad 05:18, 5 apr 2020

– Jag fattar faktiskt inte varför folk kastar så mycket på marken, säger Margit Tiberg.

Hon är på väg från kedjehuset på Malungsvägen för att handla på Coop i Rotebro och har fått span på ännu ett stycke skräp som hon inte tänker passera utan åtgärd.

– Jag har fått den här grejen av socialtjänsten för att plocka upp saker med. Den använder jag när jag stapplar runt med Karl-Oskar och plockar skräp, säger Margit och visar hur hon greppar skräp med ”grejen”.

Margit Tiberg plockar skräp med ”grejen” hon har fått av socialtjänsten. Foto: Åsa Sommarström

Karl-Oskar är Margits rullator.

– Det är ganska trevligt att säga att jag ska ut och gå med Karl-Oskar i stället för med min rullator, säger hon och skrattar.

”Ploggare” innan begreppet fanns

Margit är född 1926 och har bott i Sollentuna sedan 1929 – i Tureberg, Edsberg, Rotebro och sedan slutet av 1970-talet i Viby – och arbetade i många år som språklärare i Häggvik och i Helenelundsskolan.

Lokaltidningen Mitt i skrev för några år sedan om att Margit hade svarat för en 35 år lång ”runstreak”. 13 000 morgnar i rad, 1969–2004, sprang hon 5 kilometer varje morgon.

Redan då plockade hon skräp under sina tidiga joggingrundor – en ”ploggare” (joggare som plockar skräp) innan begreppet ens fanns alltså.

Ostoppbar evighetsmaskin

Joggingrundorna fick ett tvärt slut en morgon då ena höften helt sonika gick sönder.

– Jag hade nog sprungit för mycket. Nu har jag protes i båda höfterna och väldigt ont i ryggen. Ländryggen håller på att krascha sönder.

Rundorna har blivit aningen kortare och lite långsammare, men fortfarande kan du så gott som dagligen få se Margit ränna runt med ”Karl-Oskar” i jakt på skräp i östra Viby. Foto: Åsa Sommarström

Men det stoppar inte Margit.

Den 94-åriga evighetsmaskinen fortsätter envist med små skräpplockarrundor i östra Viby, om än i makligare fart än förr, och två gånger i veckan går hon till Ica eller Coop och handlar.

– Då blir det ett par kilometer. Och då plockar jag allt skräp jag ser utmed Vibyvägen.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedrägerier mot äldre fortsätter trots gripande

Nyheter Flera nya bedrägerifall i helgen Polisen i Sollentuna hade fullt upp med inbrott, stölder och bedrägerier i helgen.onsdag 19/1 6:20

SFK:s akademi klättrar sju platser

Nyheter Fick två stjärnor i SEF:s genomlysning av herrklubbarnas akademier Svensk Elitfotbolls genomlysning av herrklubbarnas akademier för 2021 har presenterats och Sollentuna FK klättrar några pinnhål.tisdag 18/1 14:42

Måns Rybäck släpper första egna låten

Nyheter Känslosam ballad om förlorad kärlek Trombonisten och sångaren Måns Rybäck debuterade med sin egen version av ”Fly me to the moon” sommaren 2020 och har därefter kommit med två klassiker till – ”Gabriellas sång” och ”Somliga går med...tisdag 18/1 12:10