Energisk idéspruta sätter fart på Kårsta

Energiknippet och idésprutan Staffan Hassius i Kårsta jobbar oförtröttligt för att hålla i liv i bygden. För det är han nominerad att bli årets lokala hjälte i Vallentuna.

  • Publicerad 09:10, 5 maj 2019

Vallentuna är som bekant inte bara de tätbefolkade områdena runt centrum. Geografiskt består större delen av glesbygd, där service och utbud försämrats drastiskt de senaste decennierna.

– När jag bildade familj för drygt 30 år sedan fanns det kiosk, bensinmack, lanthandel, frisersalong, skola och post. Det fanns allt i Kårsta men i dag är bara skolan kvar. Och elevantalet har halverats, säger Staffan Hassius.

Föreningsräv

Ändå är han allt annat än nedslagen. Han ser stora möjligheter för Kårstas framtid och bubblar av idéer om hur orten ska utvecklas och få fler invånare. Sådär har han alltid hållit på, han var redan för 25 år sedan med och startade bygdegårdsföreningen som räddade Kårsta bygdegård.

– Genom alla år har jag varit involverad i någonting. I Kårsta har det alltid varit mycket aktiviteter, föreningsliv och skola. Alla är engagerade i någonting.

– Det är klart jag är glad, det är jätteroligt. Men det är så många som bör bli nominerade. Jag ser mig bara som en av många.

Älskar sin hembygd

Han har alltid bott i Kårsta och älskar sin hembygd.

Hans stora projekt just nu är att få igång en lanthandel i Kårsta. Enträget uppvaktar han politiker, tjänstemän och det företag som bygger nya bostäder på orten. Och att få till en satsning på Kårstaskolan.

Vattenpark

– Jag tror att nyckeln är att ge den profil som naturskola. Den är ju bygdens största arbetsgivare, så man måste fokusera på den.

Så bubblar idéerna vidare.

– I Bergsjön skulle man kunna göra en vattenpark där man kan följa djurlivet. Det skulle kunna bli något unikt för Stockholms län och ge ett engagemang som smittar av sig i hela kommunen. Och andra skolor skulle kunna ta Roslagsbanan hit och ha naturskola här.

 

Vem är din lokala hjälte?