Eleverna är eniga – Pernilla är världens bästa lärare

Pernilla Furugren jobbar som lärare på Danderyds gymnasium och hyllas av eleverna för sina insatser. Nu är hon nominerad till Min lokala Danderydshjälte. – Jag försöker att se individen och lyssna mycket, trots att stressen i vardagen kan göra det utmanande, säger Pernilla.

  • Publicerad 06:00, 5 maj 2019

I ett klassrum på Danderyds gymnasium sitter en hel klass med avgångselever. De har lektion med sin lärare och mentor, Pernilla Furugren, som de har haft i tre år.

– Pernilla är som vår mamma. Det finns ingen bättre lärare, man får liksom en helt annan connection med henne.

– Man märker att hon verkligen bryr sig, är förstående och hon stannar kvar och hjälper alla. Man kan prata med henne om vad som helst.

Det är bara några av sakerna som eleverna säger när de beskriver Pernilla.

Pernilla Furugren med sitt främsta verktyg – eleverna. Foto: Åsa Sommarström

Som i en relation

När Pernilla själv pratar om sitt arbete och om klassen blir hon märkbart rörd.

– Det har varit skratt, gråt, smällar i dörrar och allt som ingår i en relation. Jag undervisar i svenska och engelska men man kan inte bara se det som att man läser två separata kurser utan det är så mycket mer vi håller på med, säger hon.

Det är just allt det där vid sidan om som Pernilla lyfter som en av de viktigaste egenskaperna en lärare ska ha.

– Att vara lärare är som att vara en entreprenör. Många kanske tror att lärare bara står framme vid tavlan och undervisar men den bilden överensstämmer inte med verkligheten. Vi måste vara flexibla och mer av en problemlösare.

Det fantastiska är att jag får vara med på resan

Pernilla Furugren

Även om Pernilla ofta går hem från jobbet och känner sig otillräcklig och som världens sämsta lärare tar hon med sig alla de positiva sakerna som yrket också erbjuder. Hon tycker att det är roligt att gå till jobbet varje dag.

– Det är tufft för unga i dag. Vi måste lyssna, vara förstående och stöttande. Jag lägger mycket tid på relation, det är nog det viktigaste i mitt jobb. Det fantastiska är att jag får vara med på resan.

Fakta

Pernilla Furugren

Ålder: 50 år.

Bor: Täby, precis på gränsen till Danderyd.

Familj: Man, två döttrar och en katt.

Visa merVisa mindre

Vem är din lokala hjälte?