Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark. Foto: Åsa Sommarström. Foto: Åsa Sommarström

De väckte liv i gamla bion – kan bli hjältar i Sundbyberg

1939 slog biograf Bristol upp dörrarna för första gången. Det var här som Sundbybergarna såg äventyrs- och westernfilm. Nu nomineras Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark, för att genom sina filmvisningar på Bristol väckt liv i Sundbybergs kulturliv, till Min lokala Sundbybergshjälte 2020.

  • Publicerad 05:02, 11 feb 2020

När Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark var barn, långt innan de lärde känna varandra, brukade de båda promenera längs Sturegatan och hoppas på att biograf Bristol skulle öppna.

Det hände aldrig. Originalbiografen från 1939 skulle få stå tom i 40 år innan en projektor visade film igen.

– Vi hade ingen lust att det skulle kunna bli något annat, en restaurang eller storbildstv-pub, säger Tomas.

Foto: Åsa Sommarström

Det har varit en snårig väg med projektor mitt bland publiken och utan biostolar. I dag har de standard biografteknik och en uppskattad filmklubb där de visar kvalitetsfilm till låga priser. Allt från svartvit ungersk film till Jojo Rabbit, säger de själva.

– Vi jobbade väldigt länge för möjligheten att överhuvudtaget vara här. Första terminen fick vi hyra in en duk som vi fick hämta varje gång, säger Anna-Lena.

– Många har saknat en biograf. Man ska inte underskatta biografen som samlingsplats och vad det betyder för staden. Sturegatan en söndagseftermiddag eller kväll händer det inte så mycket, men med en biograf öppen blir det annat stadsliv, säger Tomas.

Vad är det som driver er?

– Jag tänkte inte på det i början, men nu känns det väldigt bra att veta att vi gör någonting som är bra för väldigt många människor. Man behöver inte lägga sin tid på saker som gör att man själv tjänar massa pengar utan att det finns andra värden också, säger Anna-Lena.

– Det är skönt att ha den inställningen. Vi ska inte tjäna pengar – vi ska visa bra film och har möjlighet att lägga tid på det.

I mars börjar Bristol visa skolbio.

– Då kommer den nya generation till sist ha en biograf. De kommer få något som vi saknade när vi var små., säger Tomas.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47