Nina Engqvist och My Pasanens träningsgrupper har i sommar drillats på en gräsplätt utanför Finnstaskolans gymnastiksal. Foto: Åsa Sommarström

De sparkade i gång karate i Bro – nu är de lokala hjältar

Fler och fler i Upplands-Bro verkar få upp ögonen för karate, och lockas till klubben Tatakai. Nu har grundarna Nina Engqvist och My Pasanen utsetts till lokala hjältar. – Det här är ett kvitto på att andra uppskattar det vi håller på med, säger Nina Engqvist.

  • Publicerad 12:01, 15 sep 2020

Två år har gått sedan karateklubben Tatakai hade sitt första pass. Sedan dess har mycket hänt och träningsgrupperna växt i rask takt.

Efter att ha förverkligat sina stora ambitioner har klubbens grundare Nina Engqvist och My Pasanen nu utsetts till Min lokala Upplands-Brohjälte 2020.

– Det känns fantastiskt, jag blir lite rörd. Det kan ju vara svårt att veta om det man gör är bra, det här är ett kvitto på att andra uppskattar det vi håller på med, säger Nina Engqvist.

– Många slutar med organiserad idrott redan i 12-årsåldern, vi försöker få fler att fortsätta högre upp i åldrarna, säger My Pasanen.

Nina och My är lokala hjältar för att de med ett aldrig sinande engagemang får Bros unga att växa både på och utanför mattan, lyder juryns motivering.

My Pasanen och Nina Engqvist gratuleras med blommor och diplom av Mitt i:s reporter Nils Jönsson. Foto: Åsa Sommarström

Även om Tatakai vänder sig till alla åldrar så klappar Nina och Mys hjärtan extra för Bros yngre förmågor. Med stöd från Rädda barnen så kunde Tatakai under förra året erbjuda 16 ungdomar att börja träna karate – helt gratis.

Passen rullar på

Under 2020 så har klubben avsatt pengar i något de kallar för träningshjälpen. Här kan barn och ungdomar upp till 19 år ansöka om pengar till träningsavgiften. Efter en vår och sommar med den mesta av träningen utomhus har grupperna nu kunnat flytta tillbaka in i Finnstaskolans gymnastiksal. När Mitt i träffar duon för att gratulera håller de på att förbereda ännu ett pass.

– Vi måste hinna fira det här såklart. Kanske med champagne och hummer. Eller korv med bröd, säger Nina Engqvist.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre

Ny aktör bygger vid Bro Mälarstrand

33 radhus ska det bli. En ny aktör köper in sig i Bro Mälarstrand i syfte att uppföra 33 radhus. ”Förvärvet i Upplands-Bro är en del av vår satsning på industriellt tillverkade bostadshus i trä”, säger företagets vd.onsdag 23/6 9:51

Okända gärningspersoner bröt sig in i lägenhet i Bålsta

Okända gärningspersoner stal okänd gods i lägenhet i Bålsta.onsdag 23/6 9:50