Joakim Mann och Tina Mann bidrar dagligen till trivsel och familjär stämning i Ritorps ishall. Foto: Åsa Sommarström

De sätter guldkant på ungdomarnas träningslunk i ishallen

Hemlagad husman och bärsmoothies är kanske inte det första man tänker finns att käka i en ishall. Men matentusiasterna Joakim Mann och Tina Mann har i snart ett decennium gått mot strömmen med deras servering i Ritorps ishall. Nu är de nominerade till Min lokala Solnahjälte.

  • Publicerad 07:01, 7 apr 2020

Eftermiddag i Ritorps ishall. Barn och ungdomar släntrar in en efter en för ännu ett pass med ishockeylaget eller träningsgruppen i konståkning. I serveringen har Joakim Mann och Tina Mann hunnit sätta på kaffe, kokat upp pastavatten, lagat köttfärssås, mixat smoothies och är redo att hälsa de första gästerna välkomna. Sedan 2011 har de haft målet att i ishallen erbjuda hembakat och näringsrika rätter lagade från grunden – en stark kontrast till många andra idrottsanläggningar.

– Vi ser det lite som vår livsuppgift att se till att barnen, ungdomarna och tränarna får möjlighet att fylla på med bra mat och ny energi inför träningar när de kommer hit från skolan eller jobbet. Det är en väldigt rolig miljö att jobba i, det är alltid socialt och jordnära, säger Joakim Mann.

Klassiker säljer bäst

Bästsäljaren på menyn är spaghetti med köttfärssås.

– Genomsnittsgästen är i 12-årsåldern, så vi måste anpassa oss efter det och ha lite annorlunda tänk än andra restauranger. Vi gör det mesta från grunden och försöker trolla ner grönsaker i rätterna. För att barnen ska orka träna får de som vill hämta mer mat, säger Joakim Mann.

– Ishallen är en lite isolerad del av samhället, en del tänker inte på allt som pågår här, men det är en myrstack av aktivitet. För vissa blir vi lite som extra föräldrar i hallen och det är fint att kunna följa barnens idrottande på nära håll, de är målinriktade och har samtidigt roligt.

Joakim och Tina Mann säljer hemlagat och hembakat i kaféet i Ritorps ishall. Nu är de nominerade till Min lokala hjälte i Solna. Foto: Åsa Sommarström

”Många gör fina insatser”

Själva ser Joakim Mann, 47, och Tina Mann, 57, massor av exempel på lokala hjältar, och vill inte jämföra vad de gör med andras insatser.

– Det känns såklart häftigt att vi blir nominerade, det är så himla många som gör fina insatser. Men kan vi sätta fokus på barn och ungdomars kost och få fler att äta lite bättre så är vi nöjda, säger Joakim Mann.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera