De räddade Tyresökille från hjärtstopp

En helt vanlig dag på gymmet ramlade 19-åriga Viktor Holmstedt ihop. Hans hjärta hade stannat. Nu nomineras Alexander Grahn, Viktor Hasselgren och Ingmar Wickberg till Min lokala hjälte för att lyckades hålla honom vid liv. – Jag är jättetacksam för det de gjorde. Det är kul att de är nominerade och de förtjänar det verkligen, säger drabbade Viktor Holmstedt.

  • Publicerad 12:21, 22 maj 2018

Det är en onsdagseftermiddag i början av februari som 19-åriga Viktor Holmstedt faller ihop livlös på golvet inne på gymmet Sats i Tyresö. Personalen kommer springandes med hjärtstartare och ropar efter någon som kan hjärt- och lungräddning, HLR. Då reagerar poliserna Viktor Hasselgren och Alexander Grahn samt undersköterskan Ingmar Wickberg.

– Vi märke att det blev tumult och en folksamling vid löpbanden på andra sidan lokalen, säger Viktor Hasselgren.

Pappan: ”Utan dem hade Viktor dött på gymmet”

Grep in i akut läge

Iklädda träningskläder släpper killarna de fria vikterna och går in i sina yrkesroller.

Med snabba och yrkesvana händer lägger de 19-åriga Viktor Holmstedt i framstupa sidoläge och frigör hans luftgångar. Inledningsvis handlade det inte om ett tydligt hjärtstopp.

– Från början hade han färg i ansiktet, men sen blev han vit och då upptäckte vi att han inte andades och inte hade någon puls, säger Viktor Hasselgren.

Då förstod de tre killarna att de måste börja med hjärt och lungräddning.

– Det var som om livet gick ur honom, säger Alexander Grahn.

HLR i 90 minuter

I sju minuter pumpade killarna Viktors hjärta och blåste in luft i hans lungor. Ambulanspersonalen tar sedan över och efter totalt 90 minuter koppas Viktor upp på Ecmo, en maskin som syresätter blodet utanför kroppen, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Viktor Holmstedt själv minns inte mycket från händelsen.

– Jag vet att jag gymmade som vanligt, sen var det helt svart i en vecka.

I nio dygn vårdades han på sjukhuset.

Den dag som hans hjärta började slå av sig själv igen har blivit en dag att minnas. Hela familjen, inklusive Viktor,  har tatuerat in EKG-frekvensen på underarmen.

– Det är jätterörande, även fem av mina polare har gjort det, säger Viktor.

Poliserna: ”Kul att man fick reda på vad som hände”

Händelsen beskriver de nominerade hjältarna som en blandning av chock och en vanlig dag på jobbet.

– Men oftast får man inte veta vad som händer efteråt. Så det är jättekul att det gått så här bra för en så ung person, och att man får reda på det, säger Viktor Hasselgren.

De övriga gymbesökarna beskriver Ingmar som chockade och efter händelsen funderade han själv mycket på vad som egentligen hände.

– Det var en stor tragedi. Vi alla var ju där för vår hälsa, man tränar för att må bra, så händer något sånt där. Vad händer nästa gång jag själv knäböjer, ska jag också säcka ihop? frågar sig Ingmar.

Viktor Holmstedt: ”Har inte hunnit tacka dem”

När Ingmar, Alexander och Viktor ser tillbaka på händelsen tror de att hjärt- och lungräddningen blev avgörande för Viktor Holmstedts liv.

– Jag tror inte att det hade gått så bra annars, men det har att göra med hela vårdkedjan. Utifrån erfarenhet kan jag säga att håller man på så länge med HLR och det inte ger någonting, då är det oftast slut, säger Viktor Hasselgren.

I dagsläget mår Viktor Holmstedt förvånansvärt bra. Än så länge är han sjukskriven och går på hjärnskade-rehab, men han längtar efter att börja jobba igen.

– Det känns så konstigt att det har hänt, eftersom jag är så ung. Men det var en del av livet det som hände och det får man acceptera och gå vidare.

Än så länge har han inte varit i form nog för att själv kontakta Alexander, Viktor och Ingmar.

– Jag har inte hunnit tacka dem själv, men jag är jättetacksam för det de gjorde. Det är kul att de är nominerade och det förtjänar de verkligen, säger Viktor Holmstedt.

 

Under våren har ni fått möta flera av de som nominerats till Mitt i:s stora satsning Min lokala Tyresö-hjälte. Fram till 15 maj, sista dan att nominera, har det kommit in hundratals förslag på hjältar. Tack för alla fina nomineringar!

Alla hjältar finns samlade på vår sajt: mitti.se/minlokalahjalte
Nu är det dags för juryn att utse finalister och i slutändan en vinnare. Efter sommaren avslöjar vi vilka de blir.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgåsbord på Solliden-restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala hjälte får ett årskort för familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inredningskonsultation med en Mio-inredare.