De jobbar för klimatet i Vallentuna

De ville ta ner klimatfrågan till en lokal nivå och startade nätverket Klimatsmart Vallentuna. Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg försöker få politiker att tänka mer på klimatet och Vallentunaborna att göra klimatsmarta val i vardagen. Nu kan de bli Min lokala hjälte.

  • Publicerad 16:39, 29 mar 2019

De träffades första gången när Fridays for future, de av Greta Thunberg inspirerade klimatdemonstrationerna, drog igång i Vallentuna i höstas. Redan dagen därpå grundade de nätverket Klimatsmart Vallentuna för att jobba lokalt för klimatfrågan.

Ändra livsstil

Vi ville ta det till en nivå till. Vi behöver påverka kommunen, företag och allmänhet. Och det var viktigt för oss att det inte skulle bli en partipolitisk rörelse utan något som alla kan gå med i, säger Anna-Maria Nyquist.

De fortsätter att demonstrera på Tuna torg på fredagarna. Men arbetet handlar också om att hjälpa Vallentunaborna att göra fler klimatsmarta val i vardagen och politikerna att ta in klimatfrågan när de fattar beslut om kommunens framtid.

Extremväder

Det finns politiker som uppmärksammar klimatet. Men fortfarande händer det alldeles för lite i Vallentuna. När vi står på torget på fredagar är det många som inte ens förstår varför.

Torkan i somras och stormen Alfrida vid nyår är tydliga tecken på att något är fel menar de.

Klimatångest

– Det är tufft att tänka på vad det innebär för barnens framtid, säger Lena Särenborg. Man kan lätt känna sig ensam i sin klimatångest. Men det finns studier på att det bästa sättet att motverka klimatångesten är att engagera sig.

Det krävs nya tekniska lösningar och vi måste omvärdera vår konsumtion. Men vi måste förstå att vi kan lösa det här. Det är kombinationen av ny teknik och att vi gör nya val det hänger på. Så jag är faktiskt väldigt hoppfull, säger Anna-Maria Nyquist.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera