De hjälper hemlösa att få en finare julafton

Vem är din hjälte? Nu drar Mitt i igång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019. Först ut att nomineras är Mikael Eljenmyr som drog i gång julbadet för hemlösa och Frank Marin som nu tagit över stafettpinnen. Nu vill vi ha din hjälp! Nominera de som gör Sundbyberg lite bättre.

  • Publicerad 05:02, 12 feb 2019

2012 öppnade Mikael Eljenmyr, då chef på Sundbybergs simhall, simhallen för hemlösa på julafton för första gången.

– Jag har själv haft underbara jular i en trygg familj och ville göra något för de som inte hade haft det, förklarar han.

Han fick med Centrumkyrkan på tåget och tog hjälp av sina föräldrar, barn, frivilliga från kyrkan och personal från simhallen.

Det känns bra att det var en av besökarna till julbadet som var den första att hoppa i den nya bassängen

Mikael Eljenmyr

– Det var en byggarbetsplats då, men alla byggarbetare städade så att vi kunde hålla öppet. Det känns bra att det var en av besökarna till julbadet som var den första att hoppa i den nya bassängen.

Då, 2012, kom 30-40 personer för att äta och bada. Sedan dess har julbadet växt väldigt.

– I år blev jag överöst med mejl och telefonsamtal av folk som ville hjälpa till, jag fick till och med säga nej till tolv frisörer och ett antal fotvårdare, säger Frank Marin som i dag är chef på simhallen.

Frank Marin och Mikael Eljenmyr har träffat många julbadare som gjort avtryck, genom åren. Foto:Åsa Sommarström.

Rekord i år

Senaste julbadet slog rekord i antal besökare. 170 personer kom för att få håret klippt och fötterna omskötta av volontärer. Ännu fler kom för att äta och hämta skänkta kläder.

– Många har haft det väldigt tufft i livet. Några berättade att de bor 20 personer i en etta, eller bor i en lägenhet men inte har råd med mat. Många var väldigt stolta när de gick härifrån med nya frisyrer. Jag fick så mycket kramar, berättar Frank Marin.

Många var väldigt stolta när de gick härifrån med nya frisyrer. Jag fick så mycket kramar

Frank Marin

Men Mikael Eljenmyr som i dag är idrottschef på kommunen sade nej till ett tv- och filmbolag som ville filma.

– Vissa av våra besökare vill inte synas på bild och det här är deras dag. När man kommer hit så är man medmänniska och privatperson oavsett vad man jobbar med. Man är inte här för sin egen skull utan för deras, förklarar han.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15