Artur Mkrtchyan arbetar på fritidsgården på helgkvällar utöver sitt vanliga jobb. Foto: Stefan Källstigen

De har chans att bli Söderortshjälte

En får unga att växa genom boxning, en driver en karaokebar och en räddade grannar ur ett brinnande hus. Det är några av dem som har nominerats till Min lokala Söderortshjälte. Har du någon annan favorit? Du har fortfarande chansen att nominera!

  • Publicerad 07:30, 11 maj 2018

Artur Mkrtchyan. Foto: Stefan Källstigen

Artur Mkrtchyan brinner för att hjälpa unga. Utöver sitt arbete som elevassistent på Rågsvedsskolan jobbar han på fritidsgården på helgkvällar. Han fixade gymkort till arbetslösa ungdomar i Rågsved och lär unga tjejer och killar att boxas på Hagsätra fritidsgård.

”Jag vill få dem att tro på sig själva. De lär sig att allt sitter i huvudet och att de kan klara det om de vill. Då kan man klara annat också. Idrott är en bra början, tycker jag” säger han.

Faduma Mohamed. Foto: Privat

Östbergatjejen Faduma Mohamed har startat organisationen Unga själar som hjälper barn att hålla på med sina fritidsaktiviteter när familjen inte har råd.

”Vi vill uppfylla barns önskedrömmar. Det kan handla om en dag på Gröna Lund eller att få hålla på med ett fritidsintresse som att spela fotboll eller ta pianolektioner.” säger hon.

Johan von Arnold. Foto: Pekka Pääkkö

Ett gäng ungdomar spred oro i Årsta, krossade skyltfönster och stökade på biblioteket. Johan von Arnold, som precis öppnat kafé Årstabo pratade med killarna och anställde ett par av dem på kaféet.
”Det handlar om att bygga långsiktiga relationer”, säger han.

Jolanta Siewruk. Foto: Privat

Jolanta Siewruk driver Rågsveds krog och de populära karaokekvällarna med varm hand Hit kommer ungdomar med sina problem – och Jolanta lyssnar mer än gärna.

”Många har funnit trygghet hos mig,” säger hon.

Johan Nilson Borssén. Foto: Anna Z Ek

Johan Nilson Borssén kan ha räddat livet på sina grannar på Bjursätragatan 8 i Rågsved när det brann i vintras. Han ringde SOS Alarm och sprang runt och bankade på dörrarna och väckte folk.

”Det var först när brandkåren kom och sa åt oss att gå ut som jag tänkte på att jag själv varit i fara”, säger han.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.