Min lokala hjälte i Vasastan kan bli Christer Schwartz och Thomas Axelsson. Foto: Peter Sincic

De ger guldkant åt 700 familjer i Vasastan

Diakonen Christer Schwartz och kuratorn Thomas Axelsson sätter guldkant på tillvaron åt 700 behövande familjer i Vasastan. – Antingen går vi hem till folk och delar ut saker, eller så kommer människor hit till kyrkan, säger Christer Schwartz, som är först ut att nomineras till Min lokala Vasastadshjälte.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2019

Diakonen Christer Schwartz och Kuratorn Thomas Axelsson sitter på den främsta raden av bruna träbänkar. I övrigt är Stefanskyrkan vid Vanadisplan folktom.

– För ett tag sedan var det en lokal skoaffär som skänkte 200 barnskor till oss, säger Christer Schwartz.

Startade för 18 år sedan

Det var han som startade projektet ”Familj till familj” för 18 år sedan. På den tiden arbetade han kyrkligt i Visby. Målsättningen var den samma då som nu: Att hjälpa familjer i behov av stöd.

– Man kan få hjälp med att få mat, kläder, julklappar, samtalsstöd. Allt möjligt, säger Thomas Axelsson.

Christer Schwartz och Thomas Axelsson är nominerade till Min lokala hjälte i Vasastan.

Stor grupp på Facebook

År 2016 startade Christer Schwartz Facebook-gruppen ”Familj till familj på Norrmalm”. Och det är genom gruppen, som i dag har 557 medlemmar, som arbetet för att hjälpa familjer i Vasastan till stor del samordnas.

– Där får vi in saker, presentkort, kläder och annat. Antingen går vi hem till folk och delar ut dem, eller så kommer människor hit till kyrkan, säger Christer Schwartz.

En stor del av sakerna som doneras till Familj till familj postar Christer bilder på i gruppen. Där berättar han också vart de kommer att ta vägen.

– Det är viktigt. Så att ingen ska tro att vi tar någonting själva, säger han.

En folkrörelse

Projektet Familj till familj bedrivs idag på tre platser i Sverige och totalt är 4 000 familjer involverade. Snart lämnar Christer Schwartz Vasastan för att starta en fjärde filial i området kring Bollnäs.

– Det här har blivit som en folkrörelse, säger han.

Då kommer Thomas Axelsson att samordna Vasastan med hjälp av Jessica Mossberg.

–  Jag började arbeta här i kyrkan i april förra året. Det är med glädje som jag tar över det här arbetet, säger Thomas Axelsson.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: