Caroline Norberg och Daniela Milenkovic har nominerats till Min lokala hjälte i Vasastan. Foto: Pekka Pääkkö

De bryter ensamheten för äldre i Vasastan

Pubafton, bingo, midsommarfirande, utflykter och fika. Caroline Norberg och Daniela Milenkovic jobbar på Vasaträffen – där äldre får en meningsfull vardag.

  • Publicerad 09:00, 5 maj 2019

Caroline Norberg har arbetat på Vasaträffen, som ligger på Norrtullsgatan i Vasastan, i nio år. Dit kommer ungefär 500 seniorer i veckan för att, fika, samtala och delta i olika aktiviteter.

– Det kommer folk från hela Stockholm. En del av besökarna är ensamma och kan få sällskap här, säger Caroline Norberg.

Loppis och surströmming

Hon berättar att Vasaträffen erbjuder många aktiviteter för de äldre. Till exempel arrangeras allsång, jul- och midsommarfester, loppmarknader, middagar, gymnastik och surströmmingskvällar.

Men trotts det redan stora utbudet funderar Caroline och hennes kollega, Daniela Milenkovic, ständigt på nya saker att hitta på för gästernas skull.

– Vi begränsas bara av tiden. Vi gör så mycket vi hinner, säger Caroline Norberg.

Var kommer ditt engagemang från? 

– Det bara finns där. Jag har varit engagerad sedan jag var barn. Jag tycker att det är kul när andra har roligt, säger hon.

Daniella Milenkovic och Caroline Norberg arbetar på Vasaträffen. Foto: Pekka Pääkkö

 Åka och bada på sommaren

Caroline och Daniela försöker i sitt arbete att förverkliga seniorernas önskningar. Till exempel finns det kurser i att använda datorer, surfplattor och mobiler.

– Vi erbjuder också anhörigstöd. Om någon exempelvis har en dement mamma, säger Caroline.

I sommar hoppas hon att det ska finnas möjlighet att åka och bada med de äldre. Det har hon gjort förr om åren när efterfrågan funnits.

– Vasaträffen är verkligen en fantastisk plats. Men ibland blir det lite mycket också. Då kommer semestern lägligt, säger Caroline Norberg.

Vem är din lokala hjälte?