Alexander Grahn, Ingmar Wickberg och Viktor Hasselgren är årets Tyresöhjältar. Foto: Stefan Källstigen

De är årets hjältar i Tyresö!

Det blev inte en, utan tre lokala hjältar, i Tyresö. Alexander, Ingmar och Viktor prisas för deras insats när 19-åriga Viktor föll ihop livlös på gymmet.

  • Publicerad 21:58, 8 okt 2018

Lokaltidningen Mitt i:s initiativ Min lokala Tyresöhjälte lyfter fram människor som gör gott, inspirerar andra, och bidrar till att skapa en positiv känsla i området där de bor.

Många Tyresöbor var nominerande. Med motiveringen ”för att instinktivt och snabbt visat handlingskraft som räddade en ung pojke i en livshotande situation”, valde juryn till slut ut Alexander Grahn, Viktor Hasselgren och Ingmar Wickberg som vinnare.

Det var i februari som trion gjorde hjärt- och lungräddning på då 19-åriga Viktor Holmstedt när han fick hjärtstopp inne på gymmet Sats i Tyresö.

Grattis till utmärkelsen. Hur känns det?

– Kul! Det är bra att det uppmärksammas, man förstår vikten av att kunna hjärt- och lugnräddning och att bidra med det man kan, säger Ingmar Wickberg.

– Det är jättekul att det fick ett sådant här slut och att Viktor mår så pass bra. Vi gjorde en första insats, men det var ju många som tog över efter oss, säger Alexander.

– Det är stort. Det är svårt att ta in allt, säger Viktor.

Varit med om hjärtstopp tidigare

De har i sina yrkesroller som poliser och undersköterska varit med om hjärtstopp tidigare.

– Det går oftast dåligt. Jag ser i efterhand tillbaka på det här mest som en glad händelse eftersom det gick så pass bra, säger Alexander.

Viktor Holmstedt och hans mamma Anna-Carin och pappa Peter dyker upp för att vara med när trion får diplom och blommor. De gör vågen och hejar på.

Anna-Carin, Viktor och Peter.

När föräldrarna kom till sjukhuset efter att Viktor hade fått hjärtstopp fick de höra att det var dags att säga adjö till Viktor, att han förmodligen inte skulle klara sig. Men efter en dryg vecka vaknade han. Orsaken till hjärtats kortslutning var en hjärtmuskelinflammation.

Viktor Holmstedt vänder sig till hans tre hjältar.

Om alla var som ni skulle världen var en bättre plats att leva på

– Det är tack vare er som det gick så bra. Det är synd att inte fler är som er, som agerar. Tack! Om alla var som ni skulle världen var en bättre plats att leva på, säger han.

Hur mår du i dag?

– Jämför man med i februari så är det väldigt bra. Jag fick ju syrebrist i hjärnan, jag är fortfarande trött och har problem med minnet. Läkarna tror att det kommer att gå tillbaka till det normala, men att det tar lite tid, säger han.

Det var pappa Peter som nominerade trion.

– Jag blev verkligen rörd och tårögd när jag fick höra att de vann. Jättejättejätteglad. De är väl värda segern, jag kan inte nog tacka dem. Jag skulle vilja ge dem hela världen. Ord blir så futtiga, säger han.

Fikat tillsammans

Familjen har träffat de tre hjältarna över en fika hemma hos sig.

– Det har varit viktigt för oss att ta reda på vad som hänt, att få hela kedjan, för att bearbeta allt, säger Anna-Carin.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas att de kan inspirera andra, att fler inser vikten av att utbilda sig i hjärt- och lungräddning och våga hjälpa andra.

Viktor Holmstedt ser det som att han har fått en andra chans i livet.

– Jag ska bli sjuksköterska eller polis och göra det bästa jag kan för att hjälpa andra.

Fakta

Gratis kurser i första hjälpen

Röda Korset har gratis kurser i första hjälpen.

Här kan du läsa mer.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: