Camilla Levin Nyman jobbar på den palliativa vårdavdelningen vid Jakobsbergs sjukhus, alltså med vård i livets slutskede. Foto: Åsa Sommarström

Camilla stöttar vid livets slut – kan bli hjälte i Järfälla

Camilla Levin Nyman jobbar på Jakobsbergs sjukhus med att stötta patienter som ligger för döden. Hon är först ut att nomineras till Min lokala hjälte i Järfälla 2020.

  • Publicerad 05:02, 11 feb 2020

Sjuksköterskan Camilla Levin Nyman jobbar på den palliativa vårdavdelningen vid Jakobsbergs sjukhus. Hon har jobbat med palliativ vård sedan 2007.

– Det är en så meningsfull typ av vård. Självklart är det tungt ibland men man får så himla mycket tillbaka från både anhöriga och patienter. Det betyder så mycket att ta sig tid till att prata, lyssna och hålla handen, säger Camilla Levin Nyman. 

Tid att pyssla om

När hon kliver på nattpassen klockan nio ska några patienter få medicin, några vill ha hjälp att lägga sig tillrätta och en del vill bara prata.

Mycket i jobbet handlar om att vara närvarande och lyssna, att vara en empatisk och stöttande medmänniska. 

– Det fina med att jobba natt är att det är lugnt, på dagen händer så mycket annat. Det är en mysig stund på dygnet eftersom vi har tid att pyssla om dem lite extra, säger Camilla Levin Nyman. 

När Camilla Levin Nyman kliver på nattpassen klockan nio gäller det att vara närvarande och lyssna för att kunna stötta ordentligt. Foto: Åsa Sommarström

Krävs mycket empati

Enligt henne behöver man ha väldigt mycket empati för att orka jobba med det här. Samtidigt kan man inte stoppa för mycket i sin egen ryggsäck.  

– Man behöver gå in med fullt känslomässigt engagemang för att kunna ge det stöd som behövs. Men efteråt måste man vara beredd att lämna tillbaka känslorna för att kunna gå in i nästa situation fullt ut, säger Camilla Levin Nyman.  

Våga prata om döden

Målet är att avslutet ska bli så fint som det bara går. En nyckel är att våga prata om döden och inte vara rädd för att visa känslor. 

När en patient har dött brukar sjuksköterskorna tvätta kroppen, bädda fint och klä patienten i fina kläder om de anhöriga vill det. 

– När det inte finns någon rädsla och man kan göra det tillsammans med de anhöriga brukar det bli väldigt fint. Även om alla är ledsna är de samtidigt glada över det fina minnet att ta med sig, säger Camilla Levin Nyman. 

I nomineringen skriver en kollega att Camilla Levin Nyman alltid gör sitt yttersta för den enskilde människan, oavsett vem det är. Foto: Åsa Sommarström

Uppskatta livet

En insikt hon fått av sitt arbete är att många inser försent att de borde uppskattat livet mer.

– Man kanske inte ska bråka om småsaker för det kan hända vad som helst i morgon. Vi som jobbar med det här har sett så många fall. Vi uppskattar nog livet mer än andra, säger Camilla Levin Nyman.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera