Bosse Malmqvist lägger ner otaliga timmar av ideellt arbete i den röda bilen - allt för att hålla ditt hem tryggt. Foto: Christian Lärk

Bosse skapar trygghet när du är på jobbet

När du är på jobbet är det han som håller inbrottstjuven borta – och han gör det helt ideellt. Bosse Malmqvist, 83-årig veteran i Grannstöd Hässelby-Vällingby, är först ut att nomineras till Min lokala hjälte i västerort 2020.

  • Publicerad 05:02, 11 feb 2020

Den lilla röda bilen rullar oförtrutet på, mil efter mil. Dagtid varje vardag kan den ses i villa- och flerbostadsområden i hela stadsdelen – från Lövsta i väster till Råcksta i öster – och bakom ratten sitter någon av de i dag 31 medlemmarna i grannstödspatrullen.

Har varit med i 17 år

– Många vet inte att vi finns, för de är på jobbet när vi är ute hos dem. Så de vet inte att vi har varit där och skapat trygghet åt dem, säger Bosse Malmqvist, ordförande och ålderman i gruppen.

Bosse Malmqvist är en av eldsjälarna i Grannstöd Hässelby-Vällingby, och han varit med ända från starten. Foto: Christian Lärk

Bosse har varit med ända sedan starten 2003 och har lagt ner otaliga dagar för att hålla ditt och mitt hem säkert. Inte för pengar, för det får man inte, och inte för äran, för den är begränsad.

”Känsla inom mig”

Men vad driver honom då?

– Det bor en känsla inom mig för just trygghet. Jag tycker det är så himla viktigt. Jag brinner för att det ska vara ordning och reda, lugnt och trygg, i boendeområdena.

Ska avskräcka

Grannstödspatrullen, som sponsras av stadsdelen och en del lokala aktörer, ska synas, visa närvaro, och därmed avskräcka inbrottstjuvar och andra kriminella som annars gärna passar på när det är tomt på folk i bostadsområdena dagtid.

– Vi ska inte ingripa. Vi ska synas, observera, informera och rapportera till polis om det behövs, säger Bosse.

Varje morgon får gruppen ett mejl från polisen om vad som hänt under natten, och om det är något område som är särskilt lämpligt att avpatrullera just den dagen.

Jagade pyroman

Ofta handlar det om att inbrottsligor är i farten, men det förekommer att polisen ber om annan hjälp också. Exempelvis blev det extra rundor i Grimstatrakten när en pyroman härjade där för ett par år sedan.

I praktiken är det sällan de ser någon pågående brottslighet.

– Det är ju bra, egentligen. Vi brukar säga att vi har skrämt bort dem – att de sett oss innan vid ser dem.

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera