Artur Mkrtchyan arbetar på fritidsgården på helgkvällar utöver sitt vanliga jobb. Foto: Stefan Källstigen

Artur brinner för att hjälpa unga

Artur Mkrtchyan fixade gymkort till arbetslösa ungdomar i Rågsved och lär unga tjejer och killar i Hagsätra att boxas. – Jag vill få dem att tro på sig själva säger han.

  • Publicerad 19:00, 12 feb 2018

Artur Mkrtchyan har boxats sedan han var 14 och tävlat för Rågsveds boxningsklubb.

Idag arbetar han med att hjälpa unga på olika sätt. Förutom sitt arbete som elevassistent på Rågsvedsskolan jobbar han på fritidsgården i Rågsved på helgkvällar. Dessutom har han tränat med ett gäng unga killar som var arbetslösa och hängde i centrum. Artur fixade gymkort till dem genom RCC och tränade med dem fem gånger i veckan. Nu har han ordnat jobb till tre av dem.

Varför vill du hjälpa ungdomar?

– Jag vill få dem att tro på sig själva. När det skapas en bild av dem är det lätt att de lever upp till den tills det kommer någon och säger att du kan mycket bättre. Jag visar att jag tror på dem och då tror de på sig själva.

Du är även på Hagsätra fritidsgård?

– Ja, jag har börjat träna boxning med unga tjejer och killar på fritidsgården. Många vågar inte gå till en klubb. Första gången ville de inte prova, alla sa nej. Då sa jag till dem att vi skulle kolla vem som kan hoppa hopprep längst och då ville de visa att de kunde hoppa. När de var lite varma testade vi att börja slå. De tyckte att det var kul och sedan har det kommit ungdomar från andra gårdar och provat.

Varför tycker du att de ska börja boxas?

– När de märker att de klarat något blir de starka mentalt. Tjejerna är med i en tjejgrupp och snackar om mål i livet. De har sagt att de vill fortsätta träna och de vill bli bra på att boxas. Jag har lovat dem att följa med till en klubb.

Vad tror du att en sport kan betyda för unga?

– De lär sig att allt sitter i huvudet och att de kan klara det om de vill. Då kan man klara annat också. Idrott är en bra början, tycker jag.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.